Vesti
15.01.2023. 23:10
Rade Jerinić

Sin predsednika Srbije

Odlazak Danila Vučića u BiH i prljavi trikovi iz male mahale

Bosna i Hercegovina
Izvor: Shutterstock

Na obeležavanju 20 godina od tragičnog zločina u Srebrenici, 11. jula 2015. godine, na komemoraciji u Potočarima napadnut je tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Srećom, bez težih posledica, osim polomljenih naočara srpskog premijera i lakših povreda koje su mu nanete, ipak pokušaj nekih struktura i pojedinaca da se tada linčuje najmoćniji srpski političar nije prošao. Nije ga masa u naletu pregazila nasmrt, obezbeđenje je reagovalo i izvuklo ga, a sam Vučić uprkos kiši kamenica nijednog momenta nije sagnuo glavu.

Neki će reći da je to trivijalno, ali je ipak istina i simbolika se ne može tom činu oduzeti. Podsetimo, atentat je pokušan u 12.50 časova u Potočarima kada se dogodio incident u kojem je masa okupljenih probila zaštitnu ogradu i krenula ka tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću i njegovoj pratnji.

Ka delegaciji iz Beograda poletele su kamenice, flaše s vodom, cipele... Kamenicama je gađana kolona u kojoj se nalazio tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, dok je napuštala Memorijalni centar u Potočarima.

Slučajno ili ne, na TV snimcima N1 tada je viđen i transparent "Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana". Iz dela mase bačen je i neidentifikovani predmet...

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izvinio se tada premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog incidenta u Potočarima. Duraković je istakao da su to uradili "bolesni umovi koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj".

Izrazivši duboko razočaranje zbog incidenta, Duraković je kazao da "napadači nisu članovi porodica koje danas, na dan obilježavanja dvije decenije od zločina u Srebrenici, ukopavaju svoje najmilije".

"Vučić je danas zagrlio srebreničku majku Muniru Subašić, prisustvovao komemoraciji žrtvama i na svoj rever okačio srebrenički cvijet čime je pokušao da saosjeća sa našom tugom i boli", podsetio je Duraković i ogradio se od osoba koje su počinile incident, naglasivši da su one iste kao i oni koji su u Han Pijesku gađali kamion s posmrtnim ostacima 136 žrtava genocida u Srebrenici.

Majke Srebrenice su takođe osudile napad na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima. 

"Ovo nije bio bio napad na Vučića, već na nas, na naše dostojanstvo! To je uradila jedna grupa ljudi među kojima ja nisam vidjela žrtve. Sada će se, nažalost, sve pripisati nama", izjavila je Munira Subašić, predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".
 

"Strašno sam se razočarala i osjećam se povrijeđenom kao da se meni ovo desilo. Ne zbog Vučića, već zbog našeg dostojanstva kojeg mi 20 godina čuvamo. Pozdravili smo se sa Vučićem i rekla sam mu da radi po svojoj savjesti. Dala sam mu ’Cvijet Srebrenice’ sa kojim je i napadnut. Meni je stvarno žao što se ovo desilo", izjavila je Munira Subašić.

Čak je i Predsedništvo BiH najoštrije osudilo napad na Aleksandra Vučića u Potočarima i premijeru Srbije poslalo izvinjenje i uz to su mu zahvalili na dolasku u Srebrenicu "jer je to učinio u duhu pomirenja i sa namjerom da oda počast žrtvama".

U svom saopštenju tada su iz Predsedništva BiH tražili od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima „da hitno provedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije izvršilaca napada“. Takođe, zahtevali su i da se ispita i utvrdi odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija Bosne i Hercegovine za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti premijera Vučića.

Naravno, sedam godina je prošlo od incidenta, a pravi nalogodavci i izvršioci nikada nisu otkriveni niti je bilo ko iz obaveštajno-bezbednosnog sistema u Bosni odgovarao zbog toga. Zaključak koji se nameće sasvim je logičan. Ili preko Drine ne postoji ništa, nijedna institucija koja može da se nazove državnom, ili su pak baš te institucije bile deo organizacije ili logistike samog napada na Vučića u Srebrenici.

"Napad u Srebrenici bio je organizovan. To je bio dobro organizovan i pripremljen napad. Čuo sam one koji su govorili: ’Nije on ništa kriv.’ Pogođen sam kamenom u usnu, ništa strašno. Naočare su mi pale i polomljene su. Pozivam sve građane Srbije da ponosno i uzdignuta čela nikada ne pokažu mržnju prema prijateljima Bošnjacima", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nekoliko dana nakon incidenta, otklanjajući tako svaku sumnju da li srpske bezbednosne službe znaju nešto više, ali je i dodao da ruka Bošnjacima ostaje pružena.

Međutim, nije to sve. Dve godine kasnije javnost sa obe strane Drine zatalasala je nova afera. Procurio je dokument Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH – "Predlog za zavođenje obaveštajnog prodora – operacija Ušće". Prema tom dokumentu, čija autentičnost nikada nije bila ozbiljno osporena, obaveštajna agencija BiH nameravala je da primeni mere prisluškivanja i praćenja elektronskih komunikacija najviših državnih funkcionera u Srbiji i Republici Srpskoj. Inače, na čelu ove obaveštajne službe nalazi se Mehmed Osmanagić, poznat po nadimku Osmica. Nekadašnji telohranitelj Alije Izetbegovića i gotovo mitsko biće, za koga kažu da je Bakiru Izetbegoviću gotovo pa važniji i od članova porodice.

Šalu na stranu, dakle, postoje bar dva ozbiljna incidenta koja su sasvim sigurno ozbiljno opteretila odnose Beograda i Sarajeva poslednje decenije. Međutim, ono što se desilo pre nekoliko dana u potpunosti je zasenilo sve prethodne incidente.

Naime, u bosanskim medijima pojavio se dokument kojim je ambasada Srbije u Sarajevu, preko nadležnog Ministarstva spoljnih poslova, obavestila vlasti u BiH da će u poseti Banjaluci i Jahorini, odnosno Lukavici, u periodu od 8. do 11. januara boraviti sin predsednika Srbije Danilo Vučić. Pored detalja, odnosno imena i brojeva telefona petorice pratilaca štićenog lica, navedeno je i koju vrstu naoružanja i koju količinu municije sa sobom nose pripadnici MUP-a Republike Srbije koji se nalaze u pratnji, ako to je najveći skandal, marka, tip i registarske oznake dva automobila u kojima će se sin predsednika Republike Srbije kretati.

Jasno je, naravno, već na prvi pogled da je ovako nešto nedopustivo i da bi neko u državnom sistemu BiH morao da snosi odgovornost za to što je dokument procurio u javnost. Inače, da ne bude zabune, praksa je da kada na teritoriju druge države ulazi ili će u njoj boraviti lice koga štite nadležni organi druge države, da se o tome diplomatskim putem obavesti zemlja domaćin. Onda se tim licima najnormalnije omogući brza pasoška i carinska kontrola a naoružanim licima iz njihove pratnje izda privremena dozvola za nošenje oružja i municije koju su deklarisali.

Dokument koji je poslala ambasada mogao je da do javnosti nađe put sa nekoliko adresa. Ili iz Ministarstva spoljnih poslova ili iz bezbednosnih službi koje je pomenuto ministarstvo obavestilo po službenoj dužnosti o dopisu srpske ambasade. Verovatno nikada o tome nećemo niša saznati niti će počinioci biti kažnjeni. Jasno je to jer je samo pitanje ovog svojevrsnog skandala gurnuto u drugi plan.

Mediji u Sarajevu su brže-bolje povlačili paralele o tome kako mlađi Vučić dolazi sa pet pištolja "glok", dok je otac dolazio sa Vojislavom Šešeljem u ratu, kako oni kažu, "sa kalašnjikovim. Razlika je, vele, u kalibrima. S druge strane, pojedini opozicioni beogradski mediji politizuju odlazak Danila Vučića u Banjaluku i Lukavicu na Dan Republike Srpske. Kao da je njemu kao privatnom licu zabranjeno kretanje i poseta događaju koji je, ako ćemo iskreno, sasvim zakonit i legitiman i nijednog momenta ne izlazi izvan okvira onoga što je potpisano u Dejtonu i Parizu. Da pokaže ljubav, podršku i solidarnost sa Srbima koji žive u BiH i Republici Srpskoj, ima pravo svaki građanin Srbije, pa i Danilo Vučić, i to mu se pravo ne može osporiti.

Oni koji su objavili dokument ne misle tako. Njima je u glavi bio neki drugi scenario. Možda nešto slično poput onoga što je prošao njegov otac pre sedam i po godina. Možda čak i sa tragičnim ishodom. Jer zašto bi neko inače objavio sve detalje putovanja Danila Vučića, pa i registarske oznake automobila u kojima se kreće. Možda je taj neko na umu imao nešto što je normalnom čoveku nezamislivo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve