Vesti
04.09.2020. 20:37
Tanjug

"OGROMAN USPEH" Mali: Sporazum osigurava napredak celog region

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više ceo region napreduje, izjavio je za Tanjug iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

"Danas smo potpisali veoma važan sporazum koji će doprineti još bržoj integraciji i ekonomskom razvoju celog regiona. Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu Zapadnog Balkana“, kazao je Mali u telefonskoj izjavi za Tanjug.

On je posebno izdvojio završetak izgradnje autoputa od Niša do Prištine u vrednosti od 1,1 milijardu evra, za šta je američka vlada preuzela obavezu finansiranja tog projekta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Takođe, dodaje, dogovoren je i završetak izgradnje i rekonstrukcije železničke pruge od Niša do Prištine u vrednosti od milijardu evra, za koji je, isto tako, američka vlada preuzela na sebe obavezu da će obezebditi finansiranje.

"Ta dva projekta su veoma važna jer će doprineti bržem transportu roba i usluga, ali i bržem povezivanju Prištine i Niša, a na kraju i Beograda", objasnio je on.

Povezane vesti - Beograd i Priština sklopili ekonomski sporazum

Mali je podvukao da je posebno važno što je srpska delegacija, nakon dugih pregovora, uspela da izbori da Američka razvojna agencija (Development investment agency), koja je glavna razvojna agencija SAD sa godišnjim budžetom od preko 60 milijardi dolara, otvori svoju kancelariju u Beogradu.

"To je važno s obzirom da dovode još veći broj investitora, daju kredibilnost celog procesa ekonomskog razvoja naše zemlje, pomaže kreditnom rejtingu, dovode nove investitore. Ta agencija se obavezala da će obezebditi jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća", objasnio je on.

Mali je ukazao da će kroz garantnu šemu, kao što se to čini u Srbiji kada su u pitanju dve milijarde evra koje se odnose na pomoć malim i srednjim preduzećima u borbi protiv koronavirusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Slična šema, kaže, dogovorena je da se primeni i na preduzeća na teritoriji KiM.

"To je veoma važno s obzirom da ta su mala i srednja preduzeća uvek nosioci rasta i razvoja", kazao je Mali.

Povezane vesti - Hotiju iz Prištine prete rušenjem vlade zbog sporazuma

Rekao je da je najvažniji doprinos sporazuma što su prištinske vlasti prihvatile da budu deo takozvanog „mini Šengena“.

"Osim Severne Makedonijie, Srbije i Albanije i oni će biti deo toga. Za to smo se borili mesecima unazad. Srbija je dominantna ekonomska sila u regionu, i nama je važno, kao ekonomijom koja je izvozno orijentisana, da što više zemalja prihvataju slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala", ukazao je on.

Mali je ocenio da je sporazum ogroman uspeh pregovora, koji će doprineti povećanju životnog standarda građana.

"Najvažnije je što za to sve imamo potpunu podršku američke administracije koja garantuje više investicija i novca, bolji životni standard svih građana u regionu", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve