Vesti
10.07.2023. 14:40
Beta

Milatović u Beogradu

"Okrećemo novi list u našim odnosima"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je u Beogradu da u "fokusu delovanja" Srbije i Crne Gore treba da budu teme koje dve strane zbližavaju, a da treba "smislenije" prilaziti temama koje ih udaljavaju.

"Ovom posetom se okreće novi list u našim odnosima. Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori. Treba da prilazimo temama koje nas udaljavaju na smisleniji način stavljajući se u cipele jedni drugima", rekao je on novinarima nakon sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da je Srbija najvažniji ekonomski partner i najveći investitor u Crnoj Gori, a da su srpski državljani najbrojniji turisti u toj zemlji, ali da je neophodno unaprediti diplomatske odnose.

"Posebna odgovornost je na nama državnicima da odnose te odnose ne samo ne remetimo kako je često bio slučaj u prošlosti, nego da ih zaista unapređujemo zbog benefita građana i privreda. Složili smo se da je u tom smislu neophodno imenovanje ambasadra", rekao je.

Njegova zemlja će imenovati ambasadora u Srbiji odmah po formiranju nove vlade, dok je od Vučića dobio uveravanja da će Beograd to učiniti vrlo brzo.

Milatović je istakao i da dve zemlje nemaju zajedničke granične prelaze, da platni promet predstavlja "ozbiljnu barijeru", a nikada nije održana zajednička sednica dve vlade.

"Sve su to razlozi koji nas obavezuju da imamo prijateljske odonse uz puno uvažavanje čak i kad na neke teme nemamo isto mišljenje, a ima ih dosta", rekao je i dodao da je su on i Vučić "u otvorenom razgovoru pokazali želju" da sve ove stvari konačno reše.

Razgovarali su, rekao je, i o infrastrukturnim projektima koji će približiti privrede dve zemlje.

Spoljno-trgovinska robna razmena sa Srbijom, dodao je, 2022. godine imala je udeo skoro 20 odsto ukupne robne razmene Crne Gore sa svetom.

"Od svih zemalja Crna Gora je najviše izvozila u Srbiju. Gosti iz Srbije su samo prošle godine imali udeo 25 odsto ukupnih noćenja stranih gostiju", rekao je.

Predsednik Crne Gore rekao je i da dve zemlje dele zajednički evropski cilj, da čvrsto veruje da integracija u EU nema alternativu, ali i pozdravio sve ekonomske inicijative sa Zapadnog Balkana.

Čestitao je Srbiji na dodeli specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Predsednik Crne Gore izjavio je, odgovarajući na pitanje o izručenju bivšeg funkcionera Svetozara Marovića Crnoj Gori, da je ta tema pomenuta u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Ja sam izneo to u našem razgovoru. Moje mišljenje je da svaklo ko je krivično kažnjen u Crnoj Gori, uključujući i Marovića, treba izrečenu kaznu da odsluži. To pitanje sam stavio na sto i dobio uverenje da će se Srbija odgovorno poneti povodom toga", rekao je Milatović.

Milatović je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, a poslednji crnogorski predsednik koji je boravio u poseti Srbiji bio je 2016. godine Filip Vujanović.

Prethodni predsednik Crne Gore Milo Đukanović u više je navrata posećivao Srbiju, ali uvek na funkciji premijera, poslednji put 2013. godine.

Milatoviću je pre početka sastanka sa Vučićem ispred Palate Srbija u Beogradu upriličen svečani doček uz intoniranje himni dve zemlje.

On je u Beograd stigao juče posle podne, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Crne Gore je sinoć imao neformalnu večeru sa Vučićem i na Tviteru je napisao da je to bio otvoren razgovor o unapređenju odnosa Crne Gore i Srbije.

Milatović je sinoć prisustvovao i svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu gde je, između ostalog, rekao da je revitalizacija političkih odnosa važna za unapređenje ekonomskih odnosa Crne Gore i Srbije.

Tokom posete Milatović će položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Najavljeno je i da će položiti cveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" gde je početkom maja ove godine ubijeno devetoro đaka i radnik obezbeđenja.

On će se sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jakov Milatović o Momiru Bulatoviću...
momir bulatović, 1. 7. 2023.

Crna Gora

01.07.2023. 09:54

Jakov Milatović o Momiru Bulatoviću...

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović oglasio se povodom godišnjice smrti nekadašnjeg predsednika Momira Bulatovića, jednog od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve