Vesti
19.03.2024. 15:20
Beta

Oliver Varhelji

"Srbija treba da otvori sledeći klaster"

Evropska unija i Srbija
Izvor: Shutterstock

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da ostaje pri predlogu da Srbija treba da otvori sledeći pregovarački klaster.

On je na prvom sastanku NEAR dana 2024 (NEARDAYS2024) u Briselu kazao da se primećuje napredak Srbije na terenu i da kada on postoji i EU mora da se kreće napred, zajedno sa njom.

"Međutim u Srbiji se stvari nisu odvijale ništa lakše kod organizovanja novih međuvladinih konferencija o pristupanju i mislim da je to zbog uticaja ruske agresije na Ukrajinu. Ali takođe primećujemo i napredak na terenu zbog kojeg se držimo našeg predloga da otvorimo sledeći pregovarački klaster", kazao je Varheji.

Evropski komesar za proširenje navodi da jedino otvaranjem novih klastera može da se održi motivacijski nivo države da se kreće napred na putu evropskih integracija.

"Proširenje je transformativni proces. Naši partneri su doneli suštinsku odluku da izaberu put ka Evropskoj uniji. Zato kada postoji napredak, moramo da donesemo sve kako bi se išlo napred. Tako proširenje ostaje kredibilno", napisao je Varheji na društvenoj mreži Iks (X) nakon obraćanja.

NEARDAYS2024 organizuje Generalni direktorat Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje (DG NEAR), na čijem je čelu Holanđanin Gert Jan Kopman, koji a pomaže zemljama koje imaju perspektivu pridruživanja Uniji u ispunjavanju kriterijuma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predstavnici Srbije i Kosova pozvani na sastanak u Brisel
1

Peter Stano objavio

15.03.2024. 13:25

Predstavnici Srbije i Kosova pozvani na sastanak u Brisel

Sastanak pregovarača Beograda i Prištine biće održan u utorak, 19. marta u Briselu, potvrdio je portparol Evropske komisije Peter Stano.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve