Vesti
04.08.2019. 13:13
Marko R. Petrović

OLUJA - Hrvatska slavi, Srbija pali sveće

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatska će ovog 5. avgusta ponovo da slavi. Srbija će ponovo da tuguje. U Zagrebu i Kninu će da slave 24. godišnjicu ponovnog uspostavljanja kontrole nad teritorijom Kninske krajine. U Beogradu i Banjaluci žaliće za 2.650 ubijenih i više od 250.000 proteranih Srba. Mnoge žrtve i dalje nisu otkrivene i identifikovane.

Za svega tri dana, od 4. do 7. avgusta Republika Srpska Krajina je nestala. Nakon celodnevnog granatiranja Knina najpre je, već uveče 4. avgusta, po naredbi Vlade RSK, počela evakuacija civilnog stanovništva. Odmah za njima, međutim, krenula je i vojska. Front, ako ga je uopšte i bilo, jednostavno se raspao. Njeni žitelji spas su potražili, pre svega u Srbiji, a jedan manji deo i u Republici Srpskoj.

Hrvatska vojska ušla je u Knin već 5. avgusta pre podne, praktično bez neke veće borbe. U narednih par dana snage HV su praktično prepolovile RSK spojivši se sa jedinicama Hrvatskog veća odbrane iz BiH i Petim korpusom Vojske BiH kojim je komandovao Atif Dudaković.

Krajina je pala, ali je tek tada usledilo ono najgore. Tokom vojnih operacija, hrvatske vlasti su javno pozivale Srbe da ostanu. Delovanja hrvatskih jedinica su, međutim, bila u potpunoj suprotnosti sa time. Mnogi civili koji su poslušali Tuđmanov savet da ostanu kod svojih kuća, pokajali su se. U tzv. Sektoru jug ostalo je oko 4.000 građana, od kojih je oko 600 ubijeno, uglavnom staraca. Izveštaj Hrvatskog helsinškog odbora poimence navodi više od 400 ljudi. Za mnoge od njih navodi i tačne okolnosti pod kojima su stradali stradanja. Nakon zarobljavanja, streljan je i neutvrđen broj zarobljenih vojnika.

U izveštaju Misije EU konstatuje se i kako se "službene hrvatske izjave koje pozivaju Srbe da ostanu ili da se vrate moraju promatrati tako da su u potpunom nesaglasju sa stvarnošću".

"Čak ako ova delovanja nisu nastala usled svesne službene politike, nedostatak delotvornosti koje su hrvatske vlasti pokazale u njihovom kontrolisanju i obustavljanju tokom čitavih mesec dana, zasigurno stavlja veliku odgovornost na čitavu vlast", piše u izveštaju Misije iz septembra 1995.

Izveštaj Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava beleži i stravična svedočanstva očevidaca koji su preživeli "Oluju". Prilikom ulaska Hrvatske vojske u selo Plavno pored Knina 6. avgusta, vojnici su bez upozorenja pucali u sve što se miče. Tako je ubijeno 13 staraca, od kojih je jedan imao čak 95 godina. U selu Ivoševcima ubijeno je najmanje 14 ljudi, nestalo je desetak. Neki su ubijeni na posebno okrutan način, živi zapaljeni ili su im odsečene glave. Pripadnici UN su u Žagroviću avgusta 1995. našli muška tela i leš žene stare više od 70 godina.

Pročitajte još – ŠAINOVIĆ: Rat je bio dogovoren

Razni izveštaji govorili su i o uništavanju imovine prognanih i izbeglih Srba:

"Postoje direktni dokazi o sistematskom paljenju civilnih kuća i društvenog vlasništva, uključujući i preduzeća, od strane HV-a, civilne policije i pripadnika specijalnih jedinica policije", navodi se u izveštaju komisije Međunarodne helsinške federacije od 25. avgusta 1995.

Tome se protivio čak i sam Tuđman, ali iz potpuno drugih razloga, pozivajući na njihovu zaplenu.

"Pozivamo hrvatske ljude da se ne osvećuju, da ne uništavaju kuće Srba koji su otišli, jer to je sada hrvatska imovina!", vikao je Tuđman.

Uprkos svemu tome, Vojno-redarstvena akcija "Oluja", kako je u Hrvatskoj zovu, nije u Hagu kvalifikovana kao udruženi zločinački poduhvat. I  ne samo to, već su i oni koji su njome komandovali na kraju pravosnažno oslobođeni svih optužbi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Postupak je vođen protiv Ante Gotovine i još dvojice hrvatskih generala koji su učestvovali u operaciji - Ivana Čermaka i Mladena Markača. Prvostepenom presudom 2011. godine Gotovina je osuđen na 24 godine a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen svih optužbi. Već naredne 2012. godine i Gotovina i Markač pravosnažnom odlukom oslobođeni su od optužbi po svim tačkama optužnice.

Hrvatska će u ponedeljak slaviti u Kninu, uz defile, program akro-grupe "Krila Oluje" i muziku Zlatka Pejaković, Mladena Grdovića i Jasmina Stavrosa.

Marko Perković Tompson pevaće na splitskoj Rivi.

Srbi će i ove godine za svoje žrtve paliti sveće u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve