Vesti
19.05.2023. 14:49
Beta

"Čuvam te"

Od sada i onlajn prijava nasilja

kompjuter, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Nacionalna platforma za prevenciju nasilja u školama "Čuvam te" (cuvamte.gov.rs), od danas građanima, deci i prosvetnim radnicima omogućava da onlajn prijave nasilje na tom sajtu, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je u prostorijama vladine Kancelarije za IT i eUpravu gde je promovisana nova funkcija, da su tom platformom umrežene sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policija, zdravstvene ustanove, nadležne inspekcije i tužilaštva, odnosno više od 2.700 entiteta.

"Prvi put na jednom mestu sada će sve nadležne institucije za svaki predmet imati bazu svih prijava nasilja koje uključuju decu sa svim informacijama i izveštajima, informacijama o statusu postupanja ustanova i institucija, kao i o informacijama o sprovedenim aktivnostima i donetim merama", kazao je Jovanović.

Dodao je da je cilj da građanima bude omogućeno da na jednostavan način prijave nasilje i na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi.

Kako se dodaje u saopštenju, proces funkcioniše tako što nakon podnošenja prijave na aplikaciji trijažni tim, prijavu upućuje nadležnim institucijama, a svaki podnosilac prijave dobija broj predmeta čiji se tok može pratiti onlajn, a prijava će moći da se podnese i anonimno.
 

Ministar je ocenio i da će platforma doprineti tome da se poveća odgovornost celog sistema s budući da će uvid u postupanje sada biti transparentan.

Trenutno se na platformi "Čuvam te" nalazi 13 obuka ne temu vršnjačkog, digitalnog i porodičnog nasilja, zaštite dece sa smetnjama u razvoju.

Za obuke se registrovalo više od 65.000 jedinstvenih korisnika iz 2.082 ustanove. Pokrenuta je 144.061, dok je završeno 138.895 obuka, što govori o motivaciji korisnika, ali i sadržaju samih obuka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se to dešava u "Drinki", zašto je direktorka podnela ostavku
škola

Aktuelno

15.05.2023. 15:07

Šta se to dešava u "Drinki", zašto je direktorka podnela ostavku

Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu, podnela je ostavku zbog, kako kaže u svom zvaničnom saopštenju "duboko ličnih razloga". Pre toga, o ovoj školi je u popularnoj TV emisiji govorila voditeljka Milica Kon tvrdeći da je njena ćerka pretrpela vršnjačko nasilje u "Drinki".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve