Vesti
13.10.2021. 15:34
Tanjug

Kosovo

Opozicione stranke osudile upad ROSU

Kosovo, 13. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

Opozicione stranke u Srbiji osudile su upad specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova, ocenjujući da se radi o predizbornom potezu prištinskih vlasti pred lokalne izbore u južnoj srpskoj pokrajini.

Koalicija NADA, koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana, traži povlačenje specijalnih jedinica takozvane kosovske policije sa severnog dela Kosova i Metohije.

"Prekomerna upotreba sile kosovske policije pod izgovorom kontrole poslovanja apotekarskih ustanova u Severnoj Mitrovici je jasno usmerena na zastrašivanje kosovskih Srba pred izbore koji treba da budu održani u nedelju", izjavio je kandidat za predsednika Srbije i predsednik DSS, Miloš Jovanović.

On je Srbe na KiM pozvao na jedinstvo, a zvaničnike Vlade Srbije da upute jasan zahtev međunarodnim snagama koje su zadužene za bezbednost i mir u južnoj pokrajini da hitno reaguju, dodaje se u saopštenju.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, najoštrije je osudio upad kosovske specijalne jedinice Rosu i upotrebu sile nad građanima na severu KiM.

"Bacanje šok bombi na građane, suzavca i nasilje nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici ne mogu se opravdati nikakvom borbom protiv šverca, već golim nasiljem i pokušajem da se silom zaokruži vlast nad našim narodom na KiM. Ovakve aktivnosti kosovske Vlade su u funkciji rejtinga pred nastupajuće kosovske lokalne izbore i demonstracije sile nad Srbima na KiM", istakao je Stefanović.

On je ocenio da upravo ovakvi potezi pokazuju da Vlada u Prištini više ne vlada sobom i ne razume da se ovako brutalno ponašaju samo okupacione sile, navodi se u saopšenju.

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović najoštrije je osudila najnoviji talas nasilja na području Kosovske Mitrovice i Zvečana, i upotrebu sile protiv Srba na tom području.

"Nesumnjivo je i ovaj put reč o predizbornom marketingu privremenih institucija u Prištini", kaže Manojlovićeva, koj, međutim, smatra da će od toga koristi "imati i propagandna mašinerija u Beogradu".

Demokratska stranka smatra da je od izuzetne važnosti da se predstavnici vrate za pregovarački sto, da prestane zveckanje oružjem i da životi građana konačno budu na prvom mestu, navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve