Vesti
17.05.2023. 15:15
R.E.

SNS

Ostavka, rekonstrukcija, izbori... ili ništa

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Može da bude, ne mora da znači. Tako bi ukratko moglo da se opiše ono što čelnici Srpske napredne stranke govore uoči, kako ga neki najavljuju, maltene sudbinskog 27. maja. Za taj dan najavljena je vanredna skupština SNS-a.

Tako je i ministar odbrane i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević nedavno za TV Prva ocenio da je sve moguće – i da je moguće da cela vlada podnese ostavku, i da se ide na izbore, ili da bude samo rekonstrukcija i da Vučić napusti čelo SNS-a, ali isto tako je moguće i da se ništa od toga ne desi.

Sve što se tiče vlade, kako kaže, pitanje je za Anu Brnabić. A za sve drugo, uključujući i temu Narodnog pokreta za odbranu države, adresa je Aleksandar Vučić.

Vučević je za TV Prva rekao i da će sigurno biti novih ljudi na najvažnijim pozicijama u SNS-u i naglasio da se nije raspravljalo da li će doći do, kako je rekao, zamene lidera SNS-a Aleksandra Vučića.

Na pitanje da prokomentariše to što je predsednik Vučić rekao da ostavka ministra prosvete Branka Ružića možda neće biti jedina ostavka i da vlada ponekad deluje kao raštimovani orkestar, Vučević je rekao da će „možda cela vlada podneti ostavku“.

"Ne bi bilo fer da ja o tome govorim, to je pitanje za Brnabić, ali ja ne mogu da isključim mogućnost da cela vlada podnese ostavku i da se ide na izbore. Ali je to stvar dogovora... Da li opozicija želi da ide na izbore“, rekao je Vučević.
 

On je dodao da je za Brnabićevu pitanje i da li je vreme za rekonstrukciju vlade, ali je ocenio da je vreme da se proveri rad svakog ministra.

"Da vidimo da li je neko ćutao kad god je nezgodno, da li je solirao", rekao je Vučević i naglasio da SNS nikad nije bežao od izbora.

Na pitanje da li su Srbiji potrebniji izbori ili rekonstrukcija, on je naveo da je sve moguće.

"Moguće da će biti i rekonstrukcija i izbori, možda se ništa od toga ne desi, a možda idemo direktno na izbore. Nezahvalno je predvideti", rekao je Vučević.

Osvrnuvši se na skup koji je najavljen 26. maja ispred Narodne skupštine, Vučević je rekao da on ima za cilj da okupi one koji Srbiju vide kao sigurnu i čvrstu kuću i koji će pokazati koje je većinsko opredeljenje Srbije.

Vučević je rekao da će to biti miran, demokratski skup ljudi, koji pripadaju i različitim strankama, a da je SNS nosilac celog tog poziva.

"Čeka nas veliki skup 26. maja, ali nas čeka i vanredni kongres SNS-a 27. maja, čeka nas odluka oko Narodnog pokreta, izbora stranačkog rukovodstva", rekao je Vučević.
 

On je naglasio da je nepodeljeno mišljenje stranke da se očekuje da će Vučić nastaviti da vodi SNS, ali je naveo da je pitanje kako Vučić vidi sebe u daljem radu.

"To je prilika da se pokaže jedan demokratski princip unutar SNS-a. To je stranka koja neće pući kao balon na političkoj sceni, ako jednoga dana ode u opoziciju. Ona je tako utemeljena u narodu, da se jednoga dana i kada SNS ode u opoziciju, to je stranka koja neće pući kao balon na političkoj sceni", rekao je Vučević.

On je naglasio da će pitanje Narodnog pokreta biti rešeno 27. maja.

"Pokret je u ovom trenutku ideja i inicijativa, za razmišljanje u svakom smislu i suštinskom i formalnom. Da li će to biti blok koji će ići na izbore ili će biti jedno nadstranačko telo koje ima savetodavno mišljenje, ili će biti jedna organizacija koja će izaći sa svojim idejama na sledećim izborima. Očekujem te odgovore 27. maja. To će biti tema 27. maja, ako stranka bude odlučila da se ide u formiranje Narodnog pokreta, ja sam siguran da će biti formiran do Vidovdana", rekao je Vučević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Miloš Vučević: "Za dogovor, bez pomeranja 'crvenih linija"
1

Intervju

31.12.2022. 08:05

Miloš Vučević: "Za dogovor, bez pomeranja 'crvenih linija"

Ni dva meseca nije prošlo od kako je Miloš Vučević funkciju gradonačelnika Novog Sada zamenio položajem ministra odbrane, a već je "uskočio u vatru“. Kriza na Kosovu i Metohiji dostigla je takav nivo da je državni vrh procenio kako je neophodno podići borbenu gotovost jedinica Vojske Srbije i MUP-a na najviši nivo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve