Vesti
24.04.2024. 20:58
R. E.

MSP Slovenije

Otpravnik poslova Srbije u Ljubljani pozvan na razgovor zbog Vučićeve izjave

Slovenija
Izvor: Shutterstock

Otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Ljubljani Goran Marković pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Kako slovenački mediji prenose, razlog je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Sloveniji nakon sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

Slovenački zvaničnici reagovali su na jučerašnju izjavu Aleksandra Vučića u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, kada je srpski predsednik oštro kritikovao diplomate Slovenije i Švajcarske zbog prethodno nenajavljenih osoba koje su prisustvovale sednici.

Premijer Slovenije Robert Golob ocenio je da je Vučić u izjavi na marginama sednice Saveta bezbednosti UN upotrebio "krajnje uvredljive izraze koji ne pristaju predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda", objavila je RTV Slovenija, prenosi RTS.

Vučić je danas poručio da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, "vode odvratnu politiku".

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

Dodao je da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

"Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto "strašno", ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao "strašno".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Sloveniji odbacio navode MSP Slovenije o izjavi predsednika Aleksandra Vučića, zbog čega je pozvan na razgovor.

"To predstavlja inverziju stvarnosti, jer, umesto da se Slovenija izvini Srbiji što je narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo i Metohiju i što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršio sva pravila prisustva na sednicama omogućavajući predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da dovede navodne žrtve, bez ikakvog obaveštavanja Srbije o tome, što se nikad dosad nije desilo u UN, slovenački zvaničnici traže izvinjenje što je predsednik Vučić izrazio ogorčenje zbog takvog poteza koji je očigledno bio dogovoren ranije", naveo je Dačić.

Istakao je da ne želi da podseća da je Srbija podržala izbor Slovenije u Savet bezbednosti, a da takvi potezi Slovenije u međunarodnim organizacijama narušavaju upravo naše bilateralne odnose.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve