Vesti
28.05.2019. 13:55
R. E.

PACOLI: Nije bilo hapšenja po etničkoj osnovi, Srbija politizuje slučaj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli obavestio je predstavnike EU o dešavanjima na severu Kosova, navodeći da cilj akcije nije napad ni na koju specifičnu etničku zajednicu na Kosovu.

Kako piše Gateta Ekspress, Pacoli je, u toku zvanične posete Slovačkoj, istakao da većina uhapšenih, zbog sumnje da su počinili krivično delo organizovanog kriminala i krijumčarenja, pripada redovima policije.

Predsednik Srbije je istakao da se ROSU povlači sa Severa Kosova.

"U svom govoru ministar Pacoli je upoznao balkanske ministre i predstavnike EU sa akcijom. Iako ova operacija nije imala nameru da napadne bilo koju specifičnu zajednicu građana Kosova, naši susedi iz Srbije nastavljaju da daju etnički karakter politizovanjem naših napora da ojačamo vladavinu prava. Osuđujem razorne akcije koje Srbija preduzima protiv Republike Kosovo", rekao je između ostalog Pacoli, navodi se u saopštenju.

Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači koji je pozvao Srbe da održe mir.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Kosova, pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga, koji su pod pritiskom da napuste svoja radna mesta, imanja i porodice, napadnuti su i uhapšeni, pa pušteni od strane srpske policije kada su pokušali da putuju za Srbiju

"Pre dva dana je Kosovar uhapšen bez ikakvog razloga. Srpska zajednica koja živi na Kosovu je pod stalnim pritiscima i pretnjama srpskih bezbednosnih institucija. Srbe, koji rade za kosovsku vladu, u Beogradu smatraju izdajnicima“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Pacoli je takođe dodao da Srbija ometa regionalnu saradnju organizovanjem raznih emisija koje pokazuju pravo lice zvaničnog Beograda. On je ukazao na važnost ojačavanja evropske perspektive regiona i interakcije između svih zemalja zapadnog Balkana i država članica EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve