Vesti
28.05.2019. 09:43
R.E./Beta/RTS/Kossev/Kallxo

UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA, UHAPŠENO 28: Specijalci se povukli (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedinice ROSU upale su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu KiM. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je, prema poslednjim informacijama, potvrđeno da je uhapšeno 28 Srba. On je jutros naredio punu borbenu gotovost svih jedinica Vojske Srbije.

16:50 - Dvoglavi orao

U prištinskim medijima pojavio se još snimak na kome se vidi kako pripadnik specijalnih jednica kosovske policije pokazuje rukama dvoglavog orla - simbol Velike Albanije.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=EQr2QnYGSdU

16:45 Haradinaj optužio Vučića

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da je operacija specijalnih kosovskih policijskih snaga bila zakonska obaveza, a reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom toga okarakterisao kao "zaštitu zločina".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je ponovio ono što su danas već u nekoliko navrata tvrdili prištinski političari - da je reč o akciji usmerenoj na ljude uključene u nezakonite radnje i da se radilo o sprovođenju zakona.

Haradinaj tvrdi da su u Zubinom Potoku šverceri pokušavali da vatrenim oružjem ometaju ovu operaciju.

15.55 - Oglasila se kosovska policija: Silom smo uklonili blokade

Kosovska policija je saopštila da je uhapšeno i suspendovano 19 policajaca i da su silom uklonili blokade i pretresli kuće.

"U današnjoj akciji Kosovske policije uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika", saopštila je na konferenciji za štampu izvršna direktorka PIK-a, Miradije Keljmendi, prenosi Koha.

15:20 Prištinski portal objavio identitet pojedinih uhapšenih

15.05 Oslobođen Rus koji je pretučen i uhapšen u akciji ROSU

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) saopštila je da je oslobođen jedan od dva uhapšena pripadnika osoblja UN ruske nacionalnosti, koji je priveden dok je obavljao svoju dužnost.

Više o reakcijama ruskih zvaničnika pročitajte ovde.

14:35 - Kocijančič: Policijske operacije ne smeju da oslabe napore za normalizaciju

Policijske operacije ne smeju da oslabe napore za normalizaciju odnosa i moraju imati poverenje svih zajednica na Kosovu, saopštila je portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini, Maja Kocijančič.

"Policijska operacija u Mitrovici usmerena na pojedinačne osumnjičene iz celog regiona i ostatka Kosova, po naredbi suda, treba da bude sprovedena u skladu sa zakonom i na odgovarajući način komunicirana", navela je Maja Kocijančič u pisanom saopštenju, preneo je RTS.

14.20 - UNMIK poziva na hitno oslobađanje uhapšenih pripadnika UN

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije UN na Kosovu, Zahir Tanin, pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a, dodajući da će “bilo kakva povreda osoblja biti praćena najvišim stepenom diplomatskog i međunarodno pravnog odgovora”.

"UNMIK sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na severu Kosova danas, uključujući pritvor dva pripadnika UN-a tokom obavljanja njihovih dužnosti od strane Kosovske policije. Oba člana osoblja su kasnije prebačena u bolnicu radi lečenja povreda", stoji u saopštenju UN misije na Kosovu.

Prethodno je predsednik Srbije saopštio da je jedan ruski državljanin, pripadnik osoblja UNMIK-a pretučen od strane kosovskih specijalaca tokom nasilne akcije na severu Kosova.

14.10 - Rakić najavio protest Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je za sutra u podne protest Srba sa KiM na centralnom trgu severnog dela Kosovske Mitrovice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: YouTube screenshot

Rakić je rekao da je specijalna jedinica ROSU trenutak kada su legitimni predstavnici Srba, politički predstavnici i direktori javnih institucija, bili u Skupštini Srbije i kada se diskutovalo o Kosovu i Metohiji iskoristili da brutalno napadnu stanovnike Zubinog potoka.

13.30 - "Pretučeno sedam prolaznika"

Zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek rekao je da su dvojica Srba, ranjenih u pucnjavi u Zubinom Potoku, Boban Janjićević (43) i Radenko Milovanović (46), stabilno i van životne opasnosti. Janjićević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice.

On je dodao da je dosta ljudi lakše povređeno i da je načinjena velika materijalna šteta na kućama, objektima i parkiranim vozilima. Dodao je i da su ROSU ometale i onemogućavale prevoz povređenih do Kliničkog centra, pa su povređeni zbrinjavani u domu zdravlja. On dodaje da očekuje još pacijenata i da su lekari svi spremni.

Dr Elek je naveo i da ima informaciju da je sedam lica, slučajnih prolaznika, pretučeno i da je načinjena ogromna materijalna šteta.

13:15 - Unmik: Ruski državljanin je u bolnici 

Misija UN na Kosovu saopštila je da se ruski državljanin, kojeg su priveli specijalci ROSU, nalazi u bolnici.

"Ruski državaljnin se nalazi u bolnici i ima povrede", saopštio je Unmik za rusku agenciju Tass. Ruska agencija RIA prenosi i izveštaje prištinskih medija da se on nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, kao i da su ga predstavnici Unmika posetili.

13:10 - Šok bombe, pucnji i demoliranje vozila

13.00 - Uhapšeno 19 policajaca i devet građana

KoSSev prenosi pisanje portala "Insajderi", koji navodi da je na severu Kosova danas uhapšeno 28 lica, 19 policajaca i devet građana.

12:36 - Počelo povlačenje ROSU

Predsednik Srbije je istakao da se sa Severa Kosova trenutno povlače specijalne jedinice ROSU.

“Samo još četiri vozila ROSU trenutno se nalaze na Severu Kosova i oni se povlače. To je dobra vest. Zapad im je rekao da je ono što je bilo prekoračenje upotrebe sile. Pretpostavljam da je to ključna stvar zbog koje su se povukli. Tači je rekao da zna da ne sme na Kosovo jer ga tu čeka NATO. Tači je u pravu. Veoma sam srećan kada je Tači miran i kada je siguran da sve dobro razume. A mi ćemo sve činiti da sačuvamo mir.”, naglasio je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

12.10 - Dve osobe ranjene u Zubinom potoku

Kako RTS javlja, dve osobe koje su povređene tokom akcije ROSU dovezene su u KBC u Kosovskoj Mitrovici. U toku je dijagnostika. U ovoj bolnici kažu da imaju informaciju da je još jedna osoba povređena.

12.00 - Svedok: Pretresali su kuće, lomili i tukli Srbe

Specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posle operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhapsile pet lica, tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu, rekao je Tanjugu lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da građani sada utvrđuju razmere pričinjene štete. Prema njegovim rečima, privedeno je pet lica.

Kako je dodao, šteta je vidljiva, jer su pripadnici specijalne policije uništavali vozila parkirana pored puta kojim su se oni kretali, a tokom pretresa u nekim kućama takođe su lomili sve na šta bi naišli.

"Na desetine automobila je bilo pred puta. Ta, ne policija, već horda, je lomila, sekla gume, lim, vadila stakla. To je iživljavanje. Oko dvadeset vozila je oštećeno hira radi", rekao je za Tanjug taj policijski zvaničnik.

11.20 - Napadnut novinar TV Prva kod Zubinog Potoka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Printscreen

Novinar beogradske televizije Prva Zoran Maksimović napadnut je kod Zubinog Potokam gde je u toku akcija kosovske policije. Prema informacijama te televizije, pripadnici ROSU zaustavili su Maksimovića, koji je pošao u susret barikadama postavljenim na magistralnom putu prema Zubinom Potoku, i potom mu oštetili automobil.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Printscreen

11:00 - Deset specijalaca ROSU na jednog uhapšenog

Na društvenim mrežama pojavio se snimak hapšenja u severnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala. Na snimku se vidi kako desetak pripadnika ROSU izvodi jednog uhapšenog muškarca i ubacuje ga u policijski džip.

https://twitter.com/MilosPeric1244/status/1133276646633607169

10:45 - RTK: Tači jutros okupio sve bezbednosne strukture Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači u ranim jutarnjim satima okupio je na sastanku sve bezbednosne strukture na Kosovu, prenosi RTK2 na srpskom jeziku informacije albanskog servisa. Navodi se da su u Tačijevu kancelariju došli direktor Kosovske obaveštajne službe, direktor policije, kao i čelnici pravosudnih institucija.

10.35 - Nastavlja se sednica o Kosovu, Vučić stigao u Skupštinu

Skupština Srbije danas je nastavila raspravu o izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

10:30 - Uhapšeno 30 lica

Kosovska policijska služba saopštila je da je na širem području Kosova i Metohije do sada uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mesec dana praćena. Sedmoro je osumnjičeno za kriminalne radnje i krijumčarenje robe, od kojih su, kako su saopštili, dva visoka policijska službenika i četvorica carinika. Saopšteno je da su akcijom, u kojoj učestvuje 400 pripadnika ROSU, obuhvaćeni "osumnjičeni pripadnici KPS-a". Kako saopštavaju, hapšenja nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, niti kosovskog policajca Envera Zumberija.

10:25 - Vojska u punoj borbenoj gotovosti

U kasarni u Kraljevu primećeno kretanje vojnih vozila Srbije.

10.15 - Blokirani prilazi ka Zubinom potoku

Mediji javljaju da je u Kosovskoj Mitrovici do Zubinog Potoka nemoguće stići, jer su blokirani prilazi tom mestu. Policija je koristila suzavac, šok-bombe i pucala iz vatrenog oruža kako bi probila blokade do centra Zubinog Potoka. Prethodno je rečeno da su u Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili tri barikade koje su postavili Srbi. Prilikom postavljanja četvrte barikade, začuli su se i pucnji.

10:05 - Ranjena četiri policajca

Prema poslednjim informacijama ranjena su četiri policajca. Prethodno je objavljeno da je prilikom akcije ROSU, povređeno dvoje Srba.

09:45 U toku sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, saznaje RTS. Predsednik Aleksandar Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče sa severa Kosova i Metohije. Primećeni su pokreti Vojske Srbije i policije ka severu Kosova.

Predsednik će u 10.30 u Skupštini obavestiti poslanike i građane Srbije o najnovijim dešavanjima na KiM.

09:30 Direktor mitrovačke bonice: Povređeni policajac stabilno, povređena još dva pripadnika policije

Direktor bolnice u južnoj Mitrovici, Zahir Musa, izjavio je za portal Kallxo da je stanje ranjenog policajca, koji je povređen tokom današnje operacije na severu Kosova stabilno i da se nalazi van životne opasnosti. Musa je dodao da je pored ranjenog policajca, na lečenju zatraženo još dva službena lica, koja su zadobila povrede tokom protesta Srba, koji su se protivili današnjem hapšenju na severu.

09:20 Nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku

Portal Kallxo, koji u stopu prati akciju specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja da je pre nekoliko minuta iz policijske stanice u Južnoj Mitrovici nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku. Na snimku je moguće videti najmanje ćetiri oklopna vozila koja izlaze iz dvorišta policijske stanice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Youtube printscreen

Kako su ranije objavili na ovom portalu, u opštini Zubin Potok, u selu Varage, postavljene su barikade i zapaljene gume u cilju sprečavanja policijske akcije. Mešutim, kako je već potvrdio tužilac Sulj Hoža, komandir policijske stanice u opštini Zubin Potok je već uhapšen.

09:03 – Kosovska policija: Akcija hapšenja nije povezana sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zumberija

Kosovska policija, ponovo se oglasila nakon akcije na Severu, obaveštavajući javnost da današnja akcija u regionu Mitrovica Sever i Jug nije povezana sa ubistvima Envera Zumberija i Olivera Ivanovića, kako su preneli neki srpski i lokalni mediji. Takođe navode da je ovoj policijskoj operaciji prethodila višemesečna istraga Kosovske policije, PIK-a i Specijalnog tužilaštva Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Potvrdili su da je kao rezultat otpora na koji su pripadnici policije tokom akcije naišli, povređen jedan policajac ali da nije u životnoj opasnosti. Ponavljaju da su „uhapšeni neki pripadnici policije, neki građani i da je zaplenjeno više stvari, uključujući i oružje“.

08:50 Haradinaj: Pozivam građane da ostanu mirni

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, oglasio se na Tviteru povodom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije.

https://twitter.com/haradinajramush/status/1133254457502904320

„Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u severnim opštinama na Kosovu. To je deo naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika. Pozivam građane da ostanu mirni“, napisao je Haradinaj na Tviteru.

08:45 Drecun: Ovom akcijom ROSU, šalje se poruka rata

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Beograd ne sme da bude isprovociran od strane Prištine, a da kosovski Albanci to žele da bi prebacili odgovornost. Drecun je za RTS izjavio da je želja Albanaca da se "izazovu teži sukobi, da bi se stvorili uslovi za proglašenje ujedinjenje Kosova i Albanije".

"Očigledno su pažljivo birali trenutak", rekao je Drecun o jutrošnjim dogadjajima na severu Kosova i dodao da kosovske vlasti tako pokazuju nespremnost za nastavak dijaloga.

On je rekao da Priština neprekidno zastrašuje Srbe i da joj je cilj da zaokruži državnost.

"Iznenandjuje me komanda KFORA-a da je dozvolila (ulazak jedinica ROSU na sever Kosova)", rekao je Drecun i dodao da su te jedinice upale "pod izgovorom da će da hapse pripadnike policije zbog kriminala", oenjujući da se tom akcijom ROSU "šalje poruka rata".

08:42 Ranjen pripadnik specijalnih jedinica Kosovske policije

Tokom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije došlo je i do oružanog sukoba, što je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju Kosovske policije. Kako KoSSEv nezvanično saznaje , do pucnjave je došlo u opštini Zubin Potok i tom prilikom lakše je ranjen pripadnik specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja Kallxo.

Ovaj portal takođe navodi da su meštani Zubinog Potoka postavili barikade, od zapaljenih guma, na ulazu u grad ne bi li sprečili akciju policije Kosova, po nalogu prištinskog suda.

https://www.youtube.com/watch?v=hPwYEytqrOk

08:37- Pripadnici ROSU su do 8.30 uhapsili 13 Srba pripadnika KPS na severu KiM

08:21- Članovi Srpske liste otišli na KiM

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros u Kosovsku Mitrovicu.

08:20 Uhapšen komandir policijske stanice u Zubinom Potoku

Specijalni tužilac Sulj Hodža u izjavi za prištinski Kallxo rekao je da je do sada pet osumnjičenih pripadnika policije uhapšeno, među njima i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku. Hodža nije davao više informacija s obzirom na to da je akcija još uvek u toku.

08:07- Đurić: Akcija na Severu u saradnji s državama Kvinte

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, "naoružane do zuba", upale na sever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić. Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Marko Đurić ističe da je potpuno jasno da su "ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte". Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spreči. Ocenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na toj teritoriji.

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu. Istakao je da je u ime predsednika Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika kojima je upućena jasna poruka da, "ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će biti reakcija Srbije".

08:00 – Kosovska policija se oglasila saopštenjem

Kosovska policija je saopštila da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor.

„Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana", navodi se u saopštenju.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanja mita.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

07:45 – Sirene prestale da se oglašavaju, posle duže od sat vremena

Kako javlja Kossev, policije regiona Sever i dalje nema zvanične potvrde o policijskoj akciji koja se od ranih jutarnjih časova dešava u više opština na Severu Kosova. Na gradskom trgu okupljeno je nekoliko desetina građana, mahom zaposlenih u institucijama, a među njima su bile i starešine gradskog hrama Sv. Dimitrije. Tu je takođe i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji, međutim, nije želeo da da zvaničnu izjavu o tome šta se dešava i zamolio je našu ekipu da ne snimamo.

07:40 – Policijska vozila viđena su i u Leposaviću

Kako javlja RTS, zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sever, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Po nezvaničnim informacijama, u toku je akcija hapšenja Srba na severu Kosova.

Saznaje se da su pripadnici specijalne jedinice ROSU upali rano jutros u naselje Bošnjačka mahala i u zgradi "Beograđanka" uhapsili jednog pripadnika KPS srpske nacionlnosti. Hapšenja su i u ostalim delovima severnog Kosova, a u Zubinom Potoku uhapšen je jedan policajac KPS, Srbin.

Povezane vesti - Vučić: Priština će provocirati, a onda hapsiti Srbe na severu KiM

Povezane vesti - Vučić: Pitanje je dana kada će Albanci napasti Srbe! Sledi propast bez kompromisa, a treba nam mir

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve