Vesti
13.05.2021. 21:42
Tanjug

"Proširenje EU je važno"

Pahor protiv promene granica

Pahor
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da se zalaže za nastavak proširenja EU.

Slovenački predsednik je izjavio da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim "non pejperu", čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju, prenosi Kosovo onlajn.

"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba", rekao je Pahor ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

Pahor je naveo i da je veliki zagovornik dijaloga Beograda i Prištine i da nova vlada u Prištini mora da bude spremna da svom snagom da dijalogu novi zamah, prenosi slovenačka agencija STA.

Pahor i Osmani
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Predsednik je rekao da su ga odvojeni sastanci sa predsednicima Zapadnog Balkana tokom turneje pred samit naveli da misli da poverenje u evropske perspektive opada i među liderima i među ljudima u regionu, navodi STA.

Prema Pahoru, ovo je delimično povezano sa procesom proširenja koji traje duže nego što su ove zemlje očekivale.

"Mislim da je veoma važno sa aspekta mira, sigurnosti i blagostanja da EU izrazi stav da je proširenje na zapadni Balkan geopolitička potreba", rekao je, dodajući da EU treba da razume region u celini.

Predsednik Pahor će sutra nastaviti turneju u Beogradu kako bi se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega će se u nedelju sastati sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem na Bledu u Sloveniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Velika deoba
Bosna, Zapadni balkan, non paper

Famozni "non-pejper"

26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Iako svi poriču postojanje „Janšinog non-pejpera“, te se svi odriču i autorskih prava nad njim, izvesno je da ovaj dokument postoji, da je vrlo opipljiv i da ukazuje na postojanje nezadovoljstva situacijom na Zapadnom Balkanu, ali i svesti da je možda potreban drugačiji pristup postizanju održivog rešenja za region.
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve