Vesti
08.10.2021. 09:56
R.E. / Tanjug

Orden Svetog Save

Patijarh odlikovao Milorada Vučelića

Patrijarh Porfirije odlikovao Milorada Vučelića
Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je u četvrtak orden Svetog Save drugog reda glavnom i odgovornom uredniku "Večernjih novosti" Miloradu Vučeliću.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana na ceremoniji uručenja u Partrijaršiji, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija visoko odlikovanje SPC Vučeliću dodelju za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina.

Patrijarh je kazao da je Vučelić odlikovan zbog "svega što je tokom više decenija činio za Crkvu, a pre svega, jer je, kako je istakao, otvorio vrata i dao prostora Crkvi da izađe iz svojevrsnog geta u odnosu na javnost u našoj zemlji, ali i u odnosu na javnost izvan granica naše zemlje".

Uručujući mu Orden Svetog Save, poglavar SPC je istakao je da je Vučelić u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem organizovao serijal "Bukvar pravoslavlja" i tako omogućio Crkvi da, kako je rekao, sama o sebi svedoči, kao i da novine na čijem je čelu danas daju mogućnost da Crkva svedoči o sebi i kaže koji je njen sistem vrednosti.

"Smatram ovo priznanje kao apel da istinskom energijom i mladalačkom snagom koja ne zavisi od uzrasta, nego je plod našeg odnosa sa Bogom, nastavimo i dalje svi zajedno da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog koji je početak i kraj, i smisao postojanja svakoga od nas pojedinačno, ali i čitavog ljudskog roda i čitavog sveta sve tvorevine", rekao je patrijarh.
 

Vučelić je zahvalio na priznanju i naglasio da je čast primiti orden koji nosi ime srpskog princa, monaha, diplomate, pisca i državnika Rastka Nemanjića, Svetog Save.

Ocenio je da su zapanjujuće sličnosti i moguće paralele Savinog vremena i muka srpske srednjovekovne države sa savremenim rešenjima i raskršćima u ovom trenutku, kako kaže, sudbinski važnim za srpski narod i njegovu budućnost.

"On je postupao mudro i promišljeno i njegovi izbori kako je vreme potvrdilo bili su delotvorni i za Srbe spasonosni. Kako ćemo mi, njegova duhovna deca, to vagati i koliko celishodne izbore praviti, pokazaće budućnost", istakao je Vučelić i naglasio je da je odlikovanje velika dužnost i velika čast.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ideš Mostarskom petljom i sretneš... patrijarha
patrijarh Porfirije

Sam i bez obezbeđenja

01.05.2021. 21:03

Ideš Mostarskom petljom i sretneš... patrijarha

Razdaljinu od 9 kilometara umesto automobilom patrijarh Porfirije na Veliki petak je prešao pešačeći, bez pratnje, bez pompe.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve