Vesti
26.12.2022. 16:44
R. E.

Poruka poglavara SPC

Patrijarh o zabrani ulaska na Kosovo: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana

1
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Patrijarh Porfirije vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare jer mu vlasti u Prištini nisu dozvolile ulazak na Kosovo.

Posle rutinske kontrole na administrativnom punktu u centralnoj Srbiji, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih saradnika je izdvojen iz kolone, a nakon 40 minuta zadržavanja saopšteno im je da im ulaz na Kosovo nije moguć, nakon čega se poglavar SPC sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

Patrijarha Porfirije je po redovnom programu trebalo da stigne u sedište SPC, manastir Pećku Patrijaršiju.

Patrijarh se posle povratka obratio na Instagramu.

"Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi", naveo je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Dan ranije vlasti u Prištini zabranile su patrijarhu da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju, a vlada Kosova potom je poslala mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine u kojem je postavlila pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena. 

Kako se navodi u dopisu, u koji je uvid imao portal Kosovo onlajn, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve