Vesti
15.10.2023. 21:15
R. E.

Hram Hristovog vaskrsenja

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Podgorici

1
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, povodom obeležavanja 10 godina od osvećenja.

U besedi tokom liturgije, patrijarh je rekao da se u Podgorici "bolje nego na drugim mestima" zna "ko smo, koje smo vere, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo".

Istakao je da postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim, iako smo rasejani po svetu i nalazimo se u više država. To su pravoslavna crkva i vera, predočio je patrijarh i istakao da je u Podgorici duboko zasađen naš početak i koren.

"Ovo je naše rodno mesto, rodno mesto svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze. Jer ovde se rodio Stefan Nemanja, srpski župan, otac Svetoga Save, kormirala broda naše crkve. Zato ovde mi znamo koja je naša vera, ovde mi znamo i da pripadamo srpskom narodu i time se ponosimo i znamo da govorimo jezikom Svetog Save", rekao je Porfirije.

"Znamo isto tako da govorimo najdivnijim srpskim jezikom velikog Njegoša i jezikom Stefana Ljubiše i srpskim jezikom Marka Miljanova. Zato se, sabrani ovde danas, molimo da budemo uvek dostojna deca Svetoga Save i Svetog Simeona mirotočivog i da uvek znamo koja je naša vera da živimo njom", rekao je između ostalog patrijarh srpski, preneo je RTS.

Liturgiji, koju je služio patrijarh, prisustvovali su ministri u Vladi Crne Gore, lideri i funkcioneri više političkih partija, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savetnik predsednika Crne Gore za bezbednost i odbranu Dejan Vukšić, ministri Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić i Vladimir Joković i predsednici više crnogorskih opština.

Poglavar SPC i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije osveštali su i kamen temeljac crkve Svetog Save i pravoslavne gimnazije "Sveti Sava", čija izgradnja je počela 8. maja ove godine u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Sa patrijarhom srpskim Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem sastali su se crnogorski premijer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlikovan patrijarh Porfirije
Porfirije

MPC

05.06.2023. 17:05

Odlikovan patrijarh Porfirije

Patrijarhu srpskom Porfiriju danas je u Hramu Svete Sofije u Ohridu uručen orden Svetog Klimenta Ohridskog, najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve