Vesti
29.08.2023. 13:35
Beta

"Ljubav je najvažnija"

Šta je patrijarh poručio deci pred početak nove školske godine (VIDEO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije poručio je đacima, uoči početka školske godine, da je "ljubav najdragoceniji dar koji je Bog darovao čoveku" i vrlina važnija od znanja.

"Svi treba da znamo, i učitelji, i nastavnici, i roditelji, ali i vi đaci, da je važnije od znanja da stičemo vrlinu, odnosno da postanemo dobri ljudi, a dobar čovek je onaj koji oseća ljubav prvo prema svojoj porodici i prema drugovima, ali i prema svim ljudima, prema svoj prirodi, prema celom svetu. To znači da je ljubav najvažnija", istakao je patrijarh Porfirije.

"Jedini uslov da bi neko bio srećan, bilo da je dete kao što ste vi, bilo da je odrastao čovek ili možda starac, kao što su vaše bake i deke, jeste da u srcu ima ljubav", rekao je partijarh.

"Sve drugo ako ima, lepu kuću, najbrži automobil, najbolji telefon, puno novca, najbolje ocene i nagrade na takmičenju, da najlepše peva ili crta na likovnom, da je najjači i daje najviše golova, sve je to ništa ako nema ljubavi za drugove, za ljude, za decu, za prirodu", ukazao je patrijarh Porfitije.

"To ne znači da ne treba da se takmičimo ko će bolje naučiti, ko će dobiti bolju ocenu, ali znači da ne treba da zavidimo onome koji je bolji nego da se radujemo njegovom uspehu, a sami da se više potrudimo".

"Isto tako da pomažemo jedni drugima da bolje naučimo lekcije, jer svi smo potrebni jedni drugima, svi zavisimo jedni od drugih. Zato treba da negujemo drugarstvo i zajedništvo", naveo je patrijarh Porfitije.

Treba, istakao je, "da se molimo Bogu jedni za druge, treba da se molimo da nam naš Bog, Isus Hristos, daruje ljubav, da budemo bliži Njemu, našem Bogu, i da tako budemo bliži jedni drugima, roditeljima, braći i sestrama, drugovima".

"Ja se molim za vas, deco, da vas Bog čuva, da svima podari zdravlje i radost, a budući da znam da su Bogu dečje molitve najmilije, molim vas da se i vi molite za mene, da se molite za čitav svet, za sve ljude, da bude sloge, mira i ljubavi. Živeli, draga deco. Neka vas Bog blagoslovi", poručio je đacima patrijarh Porfirije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlikovan patrijarh Porfirije
Porfirije

MPC

05.06.2023. 17:05

Odlikovan patrijarh Porfirije

Patrijarhu srpskom Porfiriju danas je u Hramu Svete Sofije u Ohridu uručen orden Svetog Klimenta Ohridskog, najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve