Vesti
27.11.2020. 15:05
Tanjug

Član Kriznog štaba

PELEMIŠ: Preraspodela pacijenata za više mesta na klinikama

tan2020-7-26_155042591_1.jpg

Član Kriznog štaba dr Mijomir Pelemiš izjavio je da je u razgovoru direktora kovid bolnica sa ministrom zdrvalja Zlatiborom Lončarom

Član Kriznog štaba dr Mijomir Pelemiš izjavio je da je u razgovoru direktora kovid bolnica sa ministrom zdrvalja Zlatiborom Lončarom dogovoreno da, u cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, hospitalizovani kojima se završava terapija budu prebačeni u privremene bolnice, kako bi se obezbedili kapaciteti za teže slučajeve.

"Razmatrali smo sve probleme u zemlji. Situacija je ozbiljna, ali drži se pod kontrolom. U beogradskim klinikama i bolnicama mesta su skoro potpuno popunjena", kazao je Pelemiš nakon sastanka.

Pelemiš je preneo da je dogovoreno da se tokom dana naprave detaljne vizite i da svi kovid bolesnici koji su pri kraju izlečenja, u delu završetka terapije koji ne zahteva ležanje u klinikama, budu premešteni u privremene bolnice u Srbiji, u Niš i Kragujevac.

[caption id="attachment_305405" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/MARTIN DIVISEK EPA-EFE/MARTIN DIVISEK[/caption]

"Posle detaljnih vizita koje će biti obavljene tokom dana biće oslobođeni kapaciteti. Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni koji su pri kraju lečenja da odlaze u privremene bolnice, gde im nije potreban kiseonik i intenzivna nega", objasnio je on.

Povezane vesti - KON: Smirivanje situacije tek za dve nedelje

Pelemiš je kazao da će se time dati prostora lekarima u velikim kliničkim centrima da oslobode što više kreveta.

"Ide vikend, imamo veliki broj zaraženih, pritisak je veliki na kovid ambulante, a posebno na trijažne ambulante", naglasio je on.

[caption id="attachment_295145" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC /  an FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an[/caption]

Ukazao je da trenutno nema problema što se tiče zbrinjavanja.

Povezane vesti - JANKOVIĆ: Policijski čas nije opcija, već sprečavanje kontakta

"Imamo izvanredne kliničare koji mogu da se nose sa ovom infekcijom. Nema razlike između naših i svetskih lekara. Ali pomozimo im da bude što manje obolelih. Pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika, da bismo ovaj broj što više smanjili, kako bismo mogli da pružimo usluge pacijentima koji nemaju kovid, jer su oni u problemu. Ako svi zajedno budemo radili uspećemo da usporimo epidemiju", objasnio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve