Vesti
03.05.2024. 12:11
Beta

Kancelarija za KiM

Petru Petkoviću zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju za Uskrs

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je njenom direktoru Petru Petkoviću vlast u Prištini zabranila da poseti Kosovo i Metohiju za Uskrs.

Petar Petković je, kako se navodi u saopštenju, planirao da za Uskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, jutarnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom poseti i manastir Draganac.

"Iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da kosovski premijer Aljbin Kurti već više od godinu dana brani Petkoviću da poseti Kosovo i Metohiju, navodeći da su te zabrane "bez ikakvog osnova, kao i da predstavljaju direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine".

"Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu", dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
14°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve