Vesti
23.10.2023. 10:45
Beta

Tonino Picula

"Ako Srbija ne izruči Radoičića..."

priština, beograd, kosovo
Izvor: Shutterstock

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula izjavio je da će, ukoliko Srbija ne izruči donedavnog potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, to zakomplikovati već teške odnose Beograda i Prištine i dovesti do oštrijih reakcija međunarodne zajednice.

Picula koji je učestvovao u sastavljanju teksta nedavno usvojene Rezolucije o sukobu u Banjskoj, na severu Kosova, kazao je da neizručenje može da izazove i potencijalne reakcije međunarodne zajednice koje mogu rezultirati još oštrijim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji.

"S obzirom na to da postoji legitimna zabrinutost oko svakog tipa prelivanja konflikta na susedne države u regionu Zapadnog Balkana, EP prošle nedelje je velikom većinom usvojio Rezoluciju kojom poziva države članice EU da uvedu ciljane restriktivne mere protiv destabilizirajućih aktera u Srbiji povezanih s terorističkim napadom na kosovske policijske službenike", naveo je Picula za Novu.

On je objasnio da bi restriktivne mere trebale uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv, kako je rekao, destabilizirajućih aktera na severu Kosova, poput Radoičića, ali da se ne bi trebale zadržati samo na tome.

"Što se tiče saradnje Srbije (u istrazi), teško je s apsolutnom sigurnošću potvrditi njen angažman u rasvetljavanju konflikata, a kada Srbija i sarađuje, često to čini s 'figom u džepu'", naveo je Picula.

On je dodao da je, kada se o incidentu u Banjskoj koji se desio 24. septembra razgovaralo u EP, više od 90 posto poslanika koji su uzeli reč osudili su Beograd, ako ne zbog direktne organizacije, onda zbog vrlo verovatne logističke podrške onima koji su izazvali pogibiju kosovskog policajca i okrenuli stranicu u odnosu Beograda i Prištine.

"Poslanici su osudili događaj te traže istragu što se zapravo dogodilo. Žele promenu politike EU prema dijalogu koji očito ne funkcioniše, te inovativniji pristup trenutnih voditelja procesa kako bi mu se vratila verodostojnost", naveo je Picula.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Velika petorka" u Prištini i Beogradu
1

Važni razgovori

21.10.2023. 08:23

"Velika petorka" u Prištini i Beogradu

Predstavnici SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije posetiće danas Prištinu i Beograd, sa ciljem oživljavanja dijaloga i podsticanja dve strane da se znatno ozbiljnije angažuju na primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve