Vesti
14.04.2024. 11:30
R.E./Tanjug

Počasni konzul

Da li među povređenima u Izraelu ima državljana Srbije

1
Izvor: BETA/AP / Ariel Schalit

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu, Aleksandar Nikolić izjavio je jutros, posle subotnjeg masovnog iranskog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutro mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

"Naši državljani, njih oko 2.500 su dobro, nema povređenih, a noć je bila neprospavana", rekao je Nikolić za Tanjug, ocenivši da je, u poređenju sa napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, stanje državljana Srbije "daleko relaksiranije".

On je precizirao da se briga za naše državljane sada uglavnom koncentriše na one koji su rezidenti države Izrael, odnosno dvojni državljani, a među njima ima i onih koji žive u Berševi, glavnom gradu distrikta Jug, gde i on boravi, a koji je protekle noći bila pod učestalim i snažnijim delovanjem kako bespilotnih letelica, tako i projektila.

"Naši ljudi su iskazali smirenost i disciplinu, blagovremeno su organizovali skloništa i potrepštine, tako da je noć prošla bezbedno u tom smislu ", rekao je konzul. Nikolić je naveo da su među državljanima Srbije i preostali doktorandi i postpostdoktorandi na izraelskim univerzitetima i u ustanovama, kao i sportski stručnjaci.

Kazao je da je u iranskom napadu, prema podacima izraelskog pandana Crvenom krstu, bilo 32 povređenih, uglavnom starijih osoba prilikom odlaska u skloništa i da je teško ranjena 10-godišnja devojčica iz beduinske porodice u severnom delu pustinje Negev, koju je pogodio raspadnuti deo presretnutog projektila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve