Vesti
10.12.2019. 14:19
Tanjug

Predsednik Grčke Prokopis

POČASTI, GARDA I HIMNA: Vučić u poseti Grčkoj - Jedni uz druge kada je najteže

tan2019-12-9_17154478_2.jpg

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti toj zemlji.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke, pred razgovore u užem formatu, koji će biti nastavljeni plenarnim sastankom.


View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 9, 2019 at 7:41am PST

Vučić je zahvalio predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu na podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Predsednik Srbije je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

Vučić se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

"Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže", rekao je Vučić.

Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

[caption id="attachment_259603" align="alignnone" width="675"]AP Photo/Petros Giannakouris AP Photo/Petros Giannakouris[/caption]

On je istakao da postoji mnogo prostora za širenje i unapređenje saradnje dve zemlje, ali i po pitanju međusobne podrške u međunarodnim organizacijama i institucijama.

"Imaćemo značajnu podršku Grčke na EU putu Srbije, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije", naglasio je Vučić.

Nakon razgovora sa predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine. Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima, omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitoraima vrata u Grčkoj otvorena.

"Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu", rekao je Vučić.

[caption id="attachment_259607" align="alignnone" width="675"]AP Photo/Petros Giannakouris AP Photo/Petros Giannakouris[/caption]

Drugog dana posete sa Micotakisem

Drugog dana posete, u sredu, Vučić će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i medupartijski odnosi.

Povezane vesti - Vučić: Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, te i Program saradnje između dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa Srbije i Grčke.

[caption id="attachment_258807" align="alignnone" width="674"]Foto: Oksana Skendžić Foto: Oksana Skendžić[/caption]

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grcke Jeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vucic su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antic, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve