Vesti
04.12.2019. 20:23
Tanjug

Vučić: Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, čijim rezultatima je, ističe, veoma zadovoljan.

"Imali smo veoma dobre i sadržajne razgovore", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.


View this post on Instagram

"Imali smo veoma dobre razgovore, veoma sadržajne i kao predsednik naše zemlje izuzetno sam zadovoljan rezultatima. Zahvalan sam predsedniku Putinu na njegovom ličnom doprinosu da naši odnosi budu veoma dobri, zahvalan na mnogo toga što je uradio u prošlosti za Srbiju. Naša politička i ekonomska saradnja je odlična. Mi računamo na podršku Rusije na svim međunarodnim forumima i organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku. Za Srbiju je od ključnog značaja naša ekonomska saradnja, naša trgovinska razmena raste iz godine u godinu i verujem da će u 2020. godini biti još veća. Razgovarali smo i o brojnim i značajnim infrastrukturnim projektima. Predsednika Putina sam pozvao da dođe u Beograd, a sa velikom čašću sam prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede 9. maja u Moskvi. To je ogromna čast za nas! Posebno želim da se zahvalim predsedniku Putinu što poštuje nezavisnost Republike Srbije, što poštuje naš suverenitet i naše pravo da sami donosimo odluke." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 4, 2019 at 6:15am PST

"A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće", rekao je Vučić.

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

"Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međuanrodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku", rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa Putinom.

Povezane vesti - VUČIĆ PUTINU: Nisam optimista po pitanju postizanja kompromisa oko KiM

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

Zahvalio je Putinu što poštuje našu nezavisnost i suverenitet i pravo da sami donosimo odluke.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trogovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom", poručio je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

Posebno je, kaže, dobra ekonomska saradnja, kao i trgovinska razmena koja raste iz godine u godinu.

"Verujem da će i u 2020. biti veća nego ove godine. Želim da čestitam Rusiji završetak gasovoda Sila Sibira, mi se radujemo svakom vašem uspehu", rekao je Vučić.

Takođe, zahvalio je Putinu na podršci u relalizaciji mnogih projekata i dodao da ruske mašine rade na Ðerdapu, a Ruske železnice da realizuju projekte u Srbiji.

"Dobili smo novi kredit od 172 miliona evra,a mi iz budžeta dajemo 57 miliona evra za tri projekta. Novih 90 miliona u prugu Stara Pazova - Novi Sad, zatim 120 miliona evra za Dispečerski centar i dodatnih 12 miliona evra za projekat za barsku prugu od Valjeva do crnogorske granice. Imaćemo modernu prugu. To je sve za nas od izuzetnog značaja".

Kako je rekao, u sferi kulture, pored pisma patrjarha Irineja koje je predao, zahvlaio je na podršci za izgradnju hrama Svetog Savet u Beogradu, kao i da će centralni deo biti uskoro završen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Vučić je dodao da će Srbija uložiti još mnogo novca i da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

Povezane vesti – Vučić: Srbija i Rusija mogu da se oslone jedna na drugu

"Sa velikom čašću sa prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede, 9. maja u Moskvi, to je velika čast za nas i sve narode koji su prisustvovali anfišističkoj koaliciji i koji ne žele da dozvole prekrajanje istorije".

"Odlična vojna saradnja između Srbije i Rusije"

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, Vučić je zahvalio ruskoj strani na podršci u opremanju srpske armije.

"Zahvalan sam ruskom ministru odbrane Sergeju Šojgu na podršci našoj armiji, razgovarali smo i danas o tome. Mi smo već od njih kupili mnogo važne i dobre opreme. Predsednik Putin me je na paradi povodom Dana pobede posavetovao šta da kupim i ja sam poslušao taj savet", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Navodi da ta oprema "sada treba da stigne u Srbiju", dodajući da to ide polako i u skladu sa finansijskim mogućnostima naše zemlje.

"Mi nemamo nikakvih problema po pitanju vojne saradnje. Pogledajte i uporedite kako je izgledala opremljenost naše vojske pre šest godina, a pogledajte Vojsku Srbije danas. Neću da se pozivam na njihove reči, ali tu razliku primećuju i naši ruski prijatelji. Zbog toga sam ponosan i zadovoljan našom saradnjom", zaključio je Vučić.

 "Nadam se da sa Putinom otvoramo Hram Sv. Save"

Vučić je takođe izrazio očekivanje da će predsednik Rusije Vladimir Putin naredne godine u Beogradu otvroiti Hram Svetog Save na Vračaru.

"Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvoriti Hram Svetog Save, koji je jedan od najvećih i najvažnijih pravoslavnih svetinja na svetu", rekao je predsednik Srbije novinarima na konferenciji koju je održao sa ruskim predsednik Vladimirom Putinom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve