Vesti
02.03.2022. 15:47
Beta

Napokon

Počela sanacija Groblja oslobodilaca Beograda

groblje, oslobodioci Beograda
Izvor: Shutterstock

U prostoru Groblja oslobodilaca Beograda 1944. godine, na uglu ulica Preradovićeve i Ruzveltove, počeli su radovi na prvoj fazi sanacije i restauracije ovog memorijala, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Radovi se izvode iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a projekat je izradila stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

"Prva faza obuhvata radove na obnovi trasa ograde, zajedno sa obnovom zidane ograde duž Jevrejskog groblja, kao i sanaciju svih nadgrobnih ploča i elemenata parternog uredjenja unutrašnjeg prostora groblja", navodi se u saopštenju.

Zavod za zaštitu spomenika kulture navodi da se "trenutno izvode radovi na pranju i čišćenju nadgrobnih ploča u okviru parternog uređenja groblja".

Groblje oslobodilaca Beograda, koje ima status spomenika kulture, je uređeno i otvoreno povodom desetogodišnjice oslobođenja grada, 20. oktobra 1954. godine.

Na njemu je sahranjeno više od 2.000 boraca (721 crvenoarmejac i 1.391 borac Jugoslovenske narodne armije) poginulih u borbama za oslobođenje Beograda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve