Vesti
06.11.2021. 12:05
Tanjug

Tuga.

Zadušnice u albanskom delu Severne Mitrovice: Zapušteno groblje, polomljeni spomenici

Sveće
Izvor: Shutterstock

Srbi iz Severne Mitrovice, koji su u subotu ujutru uspeli da dođu do groblja u južnom, albanskom delu grada, zatekli su srusene spomenike i zapušteno groblje.

Nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice iskoristilo je priliku da se na dan Mitrovdanskih zadušnica poklone senima svojih najmilijih na groblju u Južnoj Mitrovici.

Međutim, mnogi nisu uspeli da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mesta zarasla u dubok korov i trnje, prenosi Kosovo onlajn.

"Nemam reči kojima bih opisala svu tugu koju osećam u srcu. Najpre ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo sveće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igde u svetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvek dolaziti dok god to bude moguće", rekla je tužnim glasom starija gospođa dok rukama uklanja travu i korov sa groba svog pokojnog supruga.

Ovu tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mestu, na kojem su se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće rečima tuga, sramota, vandalizam.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ambasada SAD: Kosovo nije na spisku pozvanih na Samit demokratije
Amerika, SAD

"Ne uklapaju se svi"

06.11.2021. 09:33

Ambasada SAD: Kosovo nije na spisku pozvanih na Samit demokratije

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini potvrdila je da tzv. Kosovo nije pozvano na Samit demokratije, koji će prvi put biti održan u SAD, prenela je prištinska Koha.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve