Vesti
14.12.2022. 14:30
Beta

"Istorijski dan"

Podnet zahtev za članstvo Kosova u EU

1
Izvor: Beta / AP / Andreea Alexandru

Predsednica privremene vlade Kosova Vjosa Osmani nazvala je istorijskim korakom potpisivanje zahteva za prijem u članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Osmani, premijer privremene vlade Kosova Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjufca zajedno su potpisali zahtev za članstvo u EU.

"Danas je istorijski dan i istorijski trenutak jer je 14. decembar značajan datum u modernoj istoriji Republike Kosovo jer njime obeležavamo osnivanje naše vojske i podnošenje zahteva za članstvo u EU. Za Kosovo i njegove gradjane nikada nije postojala druga alternativa. Ovaj čin je posvećen svim gradjanima naše zemlje, ali pre svega ovaj trenutak posvećen je svakom detetu, ženi i čoveku Kosova", kazala je ona.

Osmani je ocenila da je Kosovo zemlja ljudskih prava, slobodnih medija, garant verskih sloboda i dodala da je put najmladje države na starom kontinentu jasan.

Kurti je nakon potpisivanja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji rekao da je ovim preduzet prvi korak ka ostvarivanju "težnji i neraskidivog zalaganja našeg naroda za mir, slobodu, jednakost i pravdu, naše jasne evropske i evroatlantske orijentacije i društvenog i političkog konsenzusa da je budućnost naše zemlje u EU".

Kurti je najavio da će aplikacija biti predata predsedavajućem EU, Češkoj u Pragu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"SAD kategorički odbijaju povratak snaga Srbije na Kosovo "
1

Gabrijel Eskobar

13.12.2022. 18:58

"SAD kategorički odbijaju povratak snaga Srbije na Kosovo "

SAD se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova, izjavio je u Prištini zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve