Vesti
19.01.2024. 16:54

Nadzor u bolnici

Pokrenut postupak posle smrti bebe u Sremskoj Mitrovici, oglasila se i ministarka

1
Izvor: Shutterstock

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica posle smrti novorođenčeta u toj zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju te nezavisne institucije se navodi da je postupak pokrenut posle navoda "koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem i da je zbog neadekvatanog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati nakon rođenja".

"U skladu sa navedenim, zaštitnik građana je zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, a posebno dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je od Ministarstva zdravlja zatražio da u istom roku dostavi sve činjenice i okolnoste bitne za donošenje stava o tom slučaju "a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice Sremska Mitrovica u postupku porođaja porodilje čije je dete preminulo".

"Po prijemu odgovora zaštitnik građana će odlučiti o daljem postupku", stoji u saopštenju.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izrazila je saučešće majci, koja tvrdi da je izgubila bebu zbog akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, ističući da je svako akušersko nasilje nedopustivo, kao i da vrlo brzo očekuje rezultate unutrašnjeg, spoljnog i nadzora inspekcije Ministarstva.

Grujičić je u saopštenju navela da je zdravstvena ustanova u Sremskoj Mitrovici odmah 17. januara obavila unutrašnji nadzor, što podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju ili porođaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja.

"Po toj analizi koja nam je dostavljena, porodilja je ušla u porođajnu salu 12. januara. Detaljno je opisana satnica svih preduzetih radnji koje će detaljno biti analizirane, od pregleda do trenutka kada je porodilja dobila periduralnu analgeziju, kada je krenuo porođaj, oko 23 časa, i kada je došlo do incidenta", navodi se u saopštenju.

Unutrašnji nadzor, kako je dodala, naložio je ispitivanje svih koji su učestvovali u praćenju stanja i porođaju - od momenta kada je porodilja primljena u bolnicu do samog porođaja: šefa patologije trudnoće, šefa akušerstva, načelnika ginekologije, kao i doktora koji su bili u porodilištu, dežurnih doktora, anesteziologa, babica, zaposlenih na prijemnom odeljenju, kao i neonatologa pedijatra koji je pokušao da reanimira i oporavi bebu na putu do bolnice.

Grujičić je dodala da je kao ministar zdravlja 17. januara hitno naložila izlazak inspekcije ministarstva na teren, kao i spoljašnji stručni nadzor, koji podrazumeva da kolege iz drugih ustanova koje nisu učestvovale u postupku, kranje objektivno, na osnovu svih činjenica i dokumentacije, donesu svoj sud o tom događaju.

"Očekujem vrlo brzo izveštaj inspekcije i njihovo sagledavanje situacije. Spoljašnji stručni nadzor će završiti kontrolu i ispitati sve u roku od dve nedelje, do tada očekujem i obdukcioni nalaz. Tada ćemo imati sve činjenice i kompletnu sliku o tome šta se sve desilo kako bismo mogli da postupamo dalje", navela je Grujičić.

Kada je u pitanju vođenje postupka protiv lekara, navela je da postoje dva pravna puta - Sud časti lekarske komore i krivična odgovornost ukoliko ona postoji.

"Procedure po kojima može da se oduzme licenca su jasne. U svakom slučaju, postupaće se na osnovu prikupljenih činjenica", kazala je Grujičić i dodala da očekuje da će porodica obratiti Sudu časti lekarske komore Vojvodine ili pravosudnim organima Srbije.

Dodala je da republičke stručne komisije ministarstva zdravlja već rade na pravilnicima kojima će se u budućnosti određivati pravila ponašanja i postupanja u porodilištima.

"Što se tiče akušerskog nasilja o kome sa više puta govorilo u javnosti, ono je nedopustivo. Posebnu pažnju i brigu moramo voditi o trudnicama i porodiljama. Radićemo na dodatnoj edukaciji kolega i na svaki način zaštiti majke i trudnice. Uvek sam za to da se o problemima govori, pogotovo o nasilju koje je nedopustivo. Pozivam svakoga ko se suočava sa nasiljem da o njemu govori i prijavi ga, kako bi nadležne službe mogle da reaguju", rekla je ministarka.

U Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici za RTS je potvrđeno da su u saradnji sa Tužilaštvom pozvali oštećenu koja je dala izjavu.  

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa porođajem u bolnici u Sremskoj Mitrovici posle koga je došlo do smrti deteta.

"Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom vrši sve potrebne provere, radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima se desio predmetni događaj", rečeno je u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Potvrđeno je i da se lekar koga porodica optužuje, zbog objava i pretnji na društvenim mrežama, obratio policiji.

U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici kažu da će se oglasiti kada budu završeni pokrenuti postupci u toj ustanovi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
18.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve