Vesti
14.11.2023. 11:54
Beta

Evo koje puteve blokiraju

Poljoprivrednici nastavljaju blokade

Blokade poljoprivrednika, ATA IMAGES, 14.11.2023.
Izvor: ATAIMAGES / A.H.

Poljoprivrednci su i danas, drugi dan zaredom, blokirali ulaze i izlaze iz novosadske rafinerije nafte sa oko 30 traktora, tako da cisterne ne mogu ni da uđu ni da izađu iz rafinerije, a ne odustaju od pokušaja da blokiraju i Rafineriju u Pančevu.

Blokade se odvijaju i na više saobraćajnca u Vojvodini.

Poljoprivredenici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta i robne berze.

Oni su Ministarstvu poljoprivrede dostavili listu zahteva za 2024. godinu, među kojima su subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara, dizel bez akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV) i subvencionisane kredite u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto, kojim se mogu refinansirati postojeći krediti.

Zahtevaju i brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, podsticaje za priplodne mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, jednokratnu stimulaciju za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave od 100.000 dinara, kidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju, stimulaciju za tov junadi domaćih rasa od 25.000 dinara po grlu, kao i izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

"Mi ne tražimo ništa više od toga da možemo da živimo od svog rada po principu - radi više, imaćeš više, kako smo i vaspitavani", poručili su poljoprivrednici i zamoli građane za razumevanje.

Poljoprivrednik Đoka Ćurčić koji je na blokadi Rafinerije nafte u Novom Sadu rekao je da nije tačno da tehnička Vlada kako je rekla ministarka poljoprivrede Jelena Tanaksović ne može da ispuni zahteve i da je potrebna samo volja.

"Neka ministarka Tanasković ne priča da je sve ispunjeno i neka ne manipuliše građane netačnim informacijama", rekao je Ćurčić i dodao da im se niko iz Rafinerije do sada nije obraćao.

Član Upravnog odbora udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je da će poljoprivrednici "otići kući" ako se isune tri osnovna zahteva, uređenje berze, subvencije od 35.000 dinara po hektaru i dizel na pumpi bez akcize i poreza na dodatu vrednost, kao i pomoć države da dobiju mogućnost  refinansiranja kredita.

Blokadama puteva u sredu se, kako su najavili, priključuje i Udruženje "Stig".

Poljoprivrednici nisu uspeli u ponedeljak da blokiraju Rrafineriju nafte u Pančevu jer su im cisterne te kompanije zatvorile prilaze, ali kako kažu ne odustaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, a prognoze poljoprivrednika loše
pšenica

"Seme sa tavana"

03.11.2023. 11:25

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, a prognoze poljoprivrednika loše

 Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su poljoprivrednici za Betu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve