Vesti
05.01.2022. 15:05
Tanjug

Božićna poslanica

Porfirije čestitao Božić i citirao Ivu Andrića

Patrijarh Porfirije 5.1.2022.
Izvor: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Porfirije sa mitropolitima, episkopima i Ohridskom arhiepiskopijom, čestitao je Božić i pozvao na ljubav, zajedništvo svih pravoslavnih Srba, s posebnom brigom za one koji žive na Kosovu i Metohiji i rasejanju.

Patrijarh je ukazao, međutim, da nam radost nije potpuna, jer ove godine rođenje Hrista Spasa slavimo u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti.

Citirajući nobelovca Ivu Andrića, patrijarh je podsetio na njegove reči "da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama".

Uz posebne čestitke za Božić zahvalnost je upućena i svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje se, kaže, mole Bogomladencu Hristu.

"Molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe! Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa...", naveo je patrijarh, uz poziv svima da se za vreme trajanja pandemije pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima žive.

Isto tako podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara datog čoveku.

"Suočavajući se tako sa globalnom pretnjom od virusa korona, najpre shvatimo da je čovek stvoren da u ovome svetu deluje kao jedini pravi činilac stabilnosti i opstanka", poruka je patrijarha, ali i upozorenje da u zavisnosti od upotrebe svoje slobodne volje može biti i jedini remetilački činilac, jedini, kako navodi, "pravi virus".

Virus je, poručuje se, izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva našim miroljubivim staništem.

"Ona dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji", poručio je patrijarh Porfirije i pozvao na trezvenost s tim u vezi.

Poseban naglasak u Poslanici je stavljen na ljubav, kao iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića.

Ta ljubav je, ističe, vođena je staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost. Patrijarh u Poslanici poziva da priđemo jedni drugima da bi smo, kako navodi, shvatili da smo potrebni jedni drugima.

"Bog čoveku i čovek Bogu, prijatelj prijatelju i rod rodu, svako svakome, jer jedni bez drugih ne možemo", poruka je poglavara SPC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca simbolično vezala patrijarha (VIDEO)
patrijarh, 19. 12. 2021.

Praznik Oci

02.01.2022. 20:13

Deca simbolično vezala patrijarha (VIDEO)

Na Instagram nalogu srpskog patrijarha Porfirija objavljen je snimak na kojem se vidi kako su ga deca u nedelju, na pravoslavni praznik Oci, simbolično vezala, a on im je potom poklonio slatkiše.
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve