POSLE 15 GODINA: “Torlak” ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa

POSLE 15 GODINA: “Torlak” ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa

Shutterstock


Posle 15 godina, Institut “Torlak” ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Bore se protiv gripa, ali i kovid infekcije. Od početka epidemije ovde je testirano više od 100 hiljada građana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Instituta “Torlak” dr Vera Stoiljković rekla je da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, trebalo je biti uporan i imati želju da se proces dovede do kraja.

Kaže da je “Torlak” i ranije proizvodio vakcinu protiv gripa od 1962. do 2005. godine – celovirusnu vakcinu protiv gripa.

Pojavila se potreba da se proizvodni pogoni usklade sa dobrom proizvođačkom praksom pa je od 2005. godine “Torlak” zajedno sa Ministarstvom zdravlja ušao u rekonstrukciju proizvodnih pogona.

Shutterstock

Shutterstock

Nakon toga, od 2009. godine “Torlak” se priključuje projektu za globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa od strane SZO i u taj proces ulazi zajedno sa 14 zemalja sveta, rekla je dr Stoiljković.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od tri zemlje koje su do kraja završile taj projekat, osvojile tehnologiju i došle do svoje vakcine protiv gripa.

Trovalentna vakcina bezbedna za upotrebu

“Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, koja je trovalentna, splitovana i inaktivisana – bezbedna za upotrebu, efikasna i pokazala je imunogenost na humanoj populaciji”, rekla je direktorka “Torlaka”.

Povezane vesti – Rusija se priprema da prva u svetu odobri vakcinu za koronavirus

Prema njenim rečima, prema planu proizvodnje “Torlak” će proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine, a nakon dobijanja dozvole za promet od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva naći će se na raspolaganju građanima Srbije tokom oktobra ili početkom novembra.

 EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Vakcina je trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blagog otoka i blaže telesne temeprature.

“Torlak” u borbi sa kovidom

Institut je uključen u borbu sa kovidom od početka, kaže dr Stoiljković i dodaje da imaju četiri nacionalne laboratorije.

“Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova u tom trenutku, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 analiza dnevno”, rekla je direktorka “Torlaka”.

Povezane vesti – “Bićemo među prvih 20 država koje će platiti vakcinu”

Što se tiče testova na lični zahtev, kaže da nema zakativanja i da se dnevno uradi oko 300 do 400 takvih testova.

Od 227 zaposlenih, 26 je dobilo infekciju, ukazala je dr Stoiljković i dodala da nije u pitanju prenos infekcije sa radnog mesta, već su to bili kontakti privatne prirode koji su ograničeni.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar