Vesti
17.08.2019. 18:34
Dnevni Avaz

POSLE OSAM GODINA: Bivši ambasador u SRJ i kritičar politike Beograda stiže u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić sastaće se 29. avgusta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, piše Avaz.

Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH i lider Demokratskog fronta, posetiće 29. avgusta Beograd, gde će, zajedno s Erdoganom i Vučićem, svečano ozvaničiti početak gradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, saznaje "Dnevni avaz".

Komšiću je poziv iz Srbije upućen pre nekoliko dana i, kako je nezvanično potvrđeno, predsedavajući Predsedništva BiH prihvatio ga je i prisustvovaće ovom događaju.

To znači da će Komšić zvanično posetiti Srbiju posle skoro osam godina. On je 2001. postao prvi ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ali je 2003. godine iz principijelnih razloga i neslaganja s tadašnjom bosansko-hercegovačkom politikom, podneo ostavku na ambasadorsku funkciju.

Komšić je godinama žestoki kritičar politike Beograda. Lider DF-a je 2007. u vreme dok je u prvom mandatu obavljao dužnost člana Predsedništva BiH, poručio tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da prste drži dalje od BiH, "jer bi mogao dobiti po prstima i po nosu". Ovakva njegova reakcija izazvala je napete odnose između dve države.

Oštar je protivnik i politike Aleksandra Vučića. U Srbiji je poslednji put bio u zvaničnoj poseti 2011. godine u okviru sastanka predstavnika Igmanske inicijative, dok je predsednik Srbije bio Boris Tadić.

Povezane vesti - Ekskluzivni intervju Biljana Plavšić: Da se nije trgovilo, rat bi se završio ranije

No, za očekivati je, piše Avaz, da će Komšić s Erdoganom i Vučićem razgovarati o ekonomskim temama i o tome kako će se finansirati gradnja brzog puta od granice sa Srbijom do Sarajeva. Auto-put koji bi povezao glavni grad Srbije sa Sarajevom, Srbija, za sada, gradi iz vlastitih sredstva.

Turska, koja je najavila finansiranje autoputa, nikad još nije predstavila detaljan plan ko će i kako dati oko tri milijarde evra za ovaj projekat, piše Avaz.

Iako je pre pola godine usaglašena trasa autoputa Sarajevo - Beograd, odnosno deo koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i ići će od Rače preko Bijeljine, Brčkog i Lončara prema Sarajevu (preko Tuzle i Žepča), a zatim na Pale, Rogaticu i Višegrad, gde će se praviti konekcija za Goražde, za sada ne postoji jasan plan ko će finansirati ovu deonicu.

Ovaj projekt kvalitetnije bi povezao Sarajevo i Beograd i skratio bi putovanje za nekoliko sati.

Usaglašena trasa ponuđena je i Ankari, koja je prva pokazala interes da finansira gradnju auto-puta, ali za sada bez jasnih poteza.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve