Vesti
21.07.2021. 18:20
Tanjug

Važna vest

Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

maja gojković i Vladimir kostić
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

U Narodnom muzeju u Beogradu je potpisan sporazum povodom digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

Sporazum su potpisati potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzej u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

Ministarka kulture Gojković je istakla da je je postupak digitalizacije nastarijeg ćiriličnog rukopisa važan za celu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

"Miroslavljevo jevanđelje datira iz 12. veka i upisan je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Mirolsavljevo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada", kazala je Gojković.

maja gojković
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Ona je istakla da je u planu snimanje posebnog dokumentarnog filma koji će govoriti o procesu digitalizacije Miroslavljevog jevađelja i o njegovoj istoriji.

"Biće tu svedočanstva svih protagonista procesa digitalizacije. To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. Za drugu fazu digitalizacije iskoristićeo iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, acilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevađelja što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta", kazala je Gojković.

Bojana Borić-Brešković se zahvalila svim akterima procesa digitalizacije Miroslavljevog jevađelja.

"Sarađujući godinama u procesu zaštite Miroslavljevog jevađelja Narodni muzej i Narodna biblioteka Srbije brinu o izuzetno vrednom artefaktu", kazala je Borić Brešković.

Vladimir Kostić i Maja Gojković
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić naglasio je mogućnosti Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

"Garantujem da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorisjki način. Današnji sporazum verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije i ovo je prilika da se još malo bolje upoznamo i steknemo više poverenja jedni u druge. Ako digitalizacija Miroslavljevog jevađelja ostane jedni naš zajednički poduhvat onda smo metu žestoko promašili", kazao je Kostić

V.D. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo nada se da će do kraja leta biti završen proces digitalizacije Miroslavljevog jevađelja.

"Posebno se radujem dokumentarnom filmu o celom procesu koji će govoriti o važnom projektu od početka do kraja", kazao je Pištalo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Greh predaka i njihovi duhovi
Milutin Petrović

Intervju Milutin Petrović

19.07.2021. 21:15

Greh predaka i njihovi duhovi

Nije jednostavno osuđivati postupke svakoga ko je o nečemu odlučivao. Mislim da je to upravo jedna od najvažnijih stvari o kojima govori naš film "Nečista krv – greh predaka". O složenosti toga kako se za nešto bori, kako se donose odluke i vuku potezi u nameri da se opstane ili u želji da bude bolje
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve