Vesti
22.06.2023. 12:10
R. E.

Fond za mlade talente

Povećan broj stipendija "Dositeja" za najbolje studente u Srbiji

fakultet, nastava, studenti
Izvor: Shutterstock

U okviru sveobuhvatne reforme Fonda za mlade talente, pored finansijske podrške, unapređen je sistem rangiranja po ujednačenim kriterijumima, uvedena plaćena stručna praksa kao i mentorski program karijernog razvoja za najbolje studente.

Fond za mlade talente Republike Srbije objavio je Konačnu listu dobitnika stipendija u okviru Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i studenata završne godine master akademskih studija za školsku 2022/2023. godinu i povećao broj stipendija u odnosu na prvobitno predviđen broj.

Tako će ove godine, stipendiju "Dositeja" dobiti ukupno 1.158 studenata osnovnih i integrisanih i 503 studenta master studija, čime se dodatno ulaže u razvoj talenata u Srbiji.

Budući da kandidati integrisanih studija imaju mogućnost da se u toku školovanja prijave samo jedanput za ovu stipendiju, u saradnji sa predstavnicima SKONUSA, ranije je na sednici Fonda, usvojena Odluka o povećanju broja stipendija za osnovne akademske i integrisane akademske studije za obrazovno – naučno polje medicinskih nauka. Time je faktički duplirana kvota za oblast medicinskih nauka obezbeđivanjem dodatne 104 stipendije.

Upražnjena mesta u tehničko tehnološkoj i prirodno matematičkoj oblasti procentualno su raspoređena na polja društveno-humanističkih nauka, umetnosti i polje interdisciplinarnih, multidisciplinarnih i transdisciplinarnih studija, koja nisu obuhvaćena dodatnim povećanjem poput oblasti medicinskih nauka.

Ujednačeni kriterijumi

Pored povećanja broja stipendija i digitalizacije celokupnog procesa prijave i obrade podataka kandidata, od ove godine unapređen je i sistem raspodele stipendija prema naučno-obrazovnom, odnosno umetničko-obrazovnom polju, a u skladu sa Ishodima akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srbiji koje je usvojilo Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ovakav način raspodele stipendija u okviru srodnih oblasti uveden je radi postizanja pravednijeg rangiranja kandidata po ujednačenim kriterijumima, uzimajući u obzir sve specifičnosti različitih studijskih programa, razlike u vrsti i načinu vrednovanju znanja, kao i načinu ocenjivanja na različitim fakultetima. Upravo se rangiranjem unutar istih ili srodnih oblasti obezbeđuje najpravedniji mogući sistem raspodele stipendija.

Cilj je da se primenom ovih novina dugoročno obezbedi ravnopravnost među kandidatima i rangiranje po ujednačenim kriterijumima, kao i obezbeđivanje kontinuiranog stipendiranja pet odsto najboljih studenata u svakoj oblasti.

 

Uvedena stručna praksa

U okviru sveobuhvatne reforme, misija Fonda za mlade talente je da predstalja stub razvoja Srbije kao mesta nastanka i razvoja talenata, razmene znanja i ideja. Upravo zbog toga, osim finansijske podrške izuzetnim đacima i studentima Fond za mlade talente od ove godine uvodi i mentorski program u karijernom razvoju.

Uvedena je obaveza obavljanja stručne prakse za sve stipendiste, u trajanju od najmanje tri meseca u javnom sektoru, koju pronalazi karijerni savetnika Fonda u skladu sa stručnim obrazovanjem kandidata.

Važno je naglasiti da je stručna praksa plaćena za sve kandidate i da predstavlja najveći benefit upravo za najbolje studente medicine, koji sada imaju obavezan neplaćeni staž.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve