Vesti
26.05.2023. 20:35
Beta

SPC

Poznato do kada će mošti Svetog Nikolaja ostati u Beogradu

Hram Svetog Save
Izvor: Shutterstock

Mošti Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) ostaće u Beogradu u hramu Svetog Save do nedelje, 4. juna, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Odluku da u Beogradu ostanu do 4. juna kada se obeležava hrišćanski praznik Duhovi, umesto do 27. maja kako je ranije planirano, doneo je patrijarh SPC Porfirije, uz saglasnost episkopa valjevskog Isihija, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh je odlučio i da se u hramu Svetog Save do 4. juna svakog dana služi jutrenje i liturgija, a svake večeri večerenje i moleban Svetom vladiki Nikolaju.

Kivot, odnosno kovčeg sa moštima vladike donet je u Beograd u sredu, 24. maja i pronet je ulicama Beograda na čelu Spasovdanske litije, povodom slave Grada Beograda.

Vladika Nikolaj (Velimirović) umro je u Americi, njegovi posmtni ostaci preneti su u Srbiju 1991. i sahranjeni u rodnom Leliću, kraj Valjeva. Sabor SPC ga je kanonizovao u maju 2003. godine.

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava ocenila je da SPC litijom kroz Beograd "podstiče rastući antisemitizam u Srbiji", navodeći da je vladika Nikolaj rasistički govorio o Jevrejima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako su patrijarh Porfirije i Šapić obeležili Spasovdan
1

Beograd

25.05.2023. 15:29

Kako su patrijarh Porfirije i Šapić obeležili Spasovdan

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić su danas u Skupštini Grada sečenjem slavskog kolača obeležili gradsku slavu Spasovdan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve