Vesti
12.04.2023. 08:05
Beta

Niš

Drastičan rast cene prasadi, "žive vage"

prase
Izvor: Shutterstock

Na stočnim pijacama na području Niša poslednjih dana zabeležen je drastičan skok cene prasadi i jagnjadi.

Kilogram žive vage košta 550 dinara, što je za 200 dinara više u odnosu na period od pre samo mesec dana.

Vlasnik pečenjare i mini farme iz niškog naselja 9. maj Vladimir Stojanović, rekao je za agenciju Beta da skok cena ne treba nikoga da iznenadi jer je tražnja pred uskršnje praznike značajno povećana, a ponuda prasadi i jagnjadi je sve manja. 

"Tokom prošle godine mnogi stočari iz ovog kraja su odustali od stočarstva. Svinje su prodali klanicama i okrenuli se nekom drugom poslu. Neki od njih su otišli u inostranstvo i našli tamo zaposlenje", objasnio je Stojanović. 

On je kazao da su stočari odustali od tog posla jer su, zbog niskih cena svinja i prasadi, više od deset godina radili sa gubitkom ili na pozitivnoj nuli.  

"Cene su bile dobre samo tri puta godišnje, za Novu godinu, Božić i Uskrs, a cena stočne hrane je stalno skakala. Posebno prošle godine je poskupeo koncentrat, ali i pšenica i kukuruz. Sada su cene stočne hrane pale, ali uzalud kada je broj svinja i prasadi značajno smanjen", rekao je Stojanović. 

Prema njegovim rečima, ljudi u niškom kraju uglavnom su čuvali po pet, deset ili 20 prasilja, što ne može da se uporedi sa farmama od 100 ili 200 prasilja u ostalim delovima naše zemlje, ali da će biti potrebno mnogo vremena da se vrate i na toliko svinja koliko su imali nekada. 

Stojanović je rekao da je rast žive vage prasadi uslovio i poskupljenje od oko 100 dinara pečenja u pečenjarama, tako da se u pečenjarama u niškom naselju 9. maj sada prodaje za 1.800 dinara po kilogramu, a u samom centru grada za 1.900 do 2.000 dinara. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Italija želi da zabrani meso proizvedeno u laboratoriji
Veštačko meso

"Na čelu odbrane građana"

29.03.2023. 14:10

Italija želi da zabrani meso proizvedeno u laboratoriji

Italijanska vlada je u utorak uveče utvrdila predlog zakona o zabrani proizvodnje i prodaje sintetičke hrane, uključujući veštačko meso.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve