Zdravlje
29.12.2022. 07:05
Beta

Uprava za veterinu

VAŽNO: Pazite gde kupujete meso, jaja, sir - jeftinije nekada i opasnije!

Meso
Izvor: Shutterstock

Uprava za veterinu upozorila je građane da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim nedakvatnim mestima, ni na ulici, s ciljem kupovine jeftinijeg proizvoda, često i sa idejom kupovine "domaćeg" proizvoda, saopštilo je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Kako je najavila Veterinska inspekcija, neposredno pred praznike će pojačano kontrolisati objekte u kojima se proizvodi i prodaje hrana životinjskog porekla i apelovala je na potrošače da hranu životinjskog porekla kupuju isključivo u registrovanim objektima.

"Svi objekti u kojima se proizvodi hrana životinjskog porekla (meso, proizvodi od mleka, riba, jaja, med), moraju biti odobreni ili registrovani u Upravi za veterinu i pod nadzorom Veterinarske inspekcije", navela je Uprava za veterinu.

Na ovaj način, kako su naglasili, potrošači se izlažu rizicima od bolesti koju se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije i kupuju proizvod koji je nepoznatog kvaliteta i porekla.

Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, potrošačima se preporučuje da hranu kupuju u samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvodjača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Takođe, na pijacama se preporučuje da se jaja kupuju od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja, a da se kupuju proizvodi od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama u rashladnim vitrinama.

Prilikom kupovine proizvoda, prema navodima Uprave za veterinu, treba obratiti i pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, posuda i alata koji se koriste, proveravati deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvodjača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.

Takođe, treba obratiti pažnju i na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja, i na kvalitet proizvoda (izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, budj ili neprijatni mirisi).

Inspekcija je upozorila i na to da se meso ne kupuje unapred samleveno, već da se zahteva da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano, kao i na to da se fiskalni računi na kojima se nalazi kupljen proizvod sačuvaju.

U slučaju nepravilnosti, inspekcija je apelovala da se gradjani obrate nadležnoj inspekciji.

"Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele. Veterinarska inspekcija vrši službene kontrole u objektima za proizvodnju i promet hrane  životinjskog porekla, kroz planirane, akcijske i kontrole po prijavi potrošača", naveli su iz te uprave.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta znači kada na namirnici piše "BEZ aditiva"
hrana, kupovina

Savet nutricioniste

24.02.2022. 23:35

Šta znači kada na namirnici piše "BEZ aditiva"

Sastav brojnih namirnica koje su na tržištu danas je veoma složen i pri samom pogledu na deklaraciju mnogi odustaju od čitanja i tumačenja i odluku donose na osnovu naziva, brenda ili ukusa koji su probali i vole.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve