Vesti
24.12.2019. 13:27
Tanjug

PRITISAK SPOLJA: "Svi će jednom u Mini Šengen, nisu svi u EU srećni zbog te ideje"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da inicijativa "malog Šengena" "propadne" pod pritiskom spolja.

Vučić je sinoć za O2 televiziju rekao da nisu u svim centrima Evropske unije srećni zbog te inicijative:

"Oni ne vole da Balkanci sami vode svoje poslove, nelagodno se osećaju kad ne odlučuju oni o nama", primetio je predsednik Srbije, ali ne mogu, dodaje, direktno da se suprotstave, jer inicijativa počiva na četiri slobode, odnosno vrednosti koje su temelj Evropske unije, slobode kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba.

Neki u regionu su razmišljali po principu : "zeznuli smo Srbe, nećemo u to, to je njihova ideja, i propašće", kaže predsednik i dodaje da se ne bi iznenadio da se to dogodi, ali ideja je lansirana i to se ne može prenebregnuti.

Povezane vesti – “Kao pitbul ću da grizem da se ne zaboravi afera o Jovanjici”

Ipak, uveren je da će se jednom sve zemlje regiona pridružiti toj inicijativi, jer su njene prednosti i benefiti za građane nesumnjivi.

Samo od slobode kretanja ušteda je, procenjuje se, preko dve i po milijarde evra. Takođe, šire tržište znači više investitora, ukazao je Vučić. Veruje da će naredni sastanak mini Šengena biti u Beogradu krajem januara, kao i da će do tada biti biti uspostvljen protok radne snage i putovanje samo uz ličnu kartu u Albaniju i obrnuto.

Vučić je istakao da je na sastanku u Tirani albanski premijer Edi Rama prvi put, uz sva naša neslaganja oko KiM i srpsko-albanskih odnosa, pokazao retko viđenu hrabrost i založio se za uklanjanje ekonomskih prepreka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik dodaje da postoji potpuna saglasnost oko omogućavanja slobode kretanja, pošto zapadno-balkanska šestorka izgubi 23 miliiona sati godišnje na granicama, a mogli bi ako bismo to tri puta smanjili da uštedimo više od 2,5 milijarde evra, što bi za Srbiju bilo oko pola.

Vučić ističe da bi i sa 500 miliona evra mogli puno da uradimo i naveo da je, na primer, to više nego što košta autoput Čačak - Požega.

Takođe, ističe da Srbija sa Albanijom ima trgovinsku razmenu od 184 milona evra, a mogli bi da je podignemo na 500 miliona evra.

Poručio je da bi sa jedinstvenim tržištem u regionu mogli da privučemo više investitora i da bi svima bilo dobro, kao i da investitore samo interesuje da odu gde ima manje paprologije i manje korupcije.

Povezane vesti – Vučić: Rekao sam Malom, ako je i politički, priznaj

Pravimo ekonomski prostor u kome naše firme mogu da rade i u kome kamioni neće čekati na granicama, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, pojedini misle da ako se ne pridruže da će "zeznuti Srbe" i da će onda sve da propadne.

"Ko hoće neka učestvuje, ne teramo nikoga, ali svi će se tome pridružiti u narendih 10 godina. Ta ideja će ostati zapisana u istoriji, kao nukleus nečega što je stvorilo snažne ekonomije. Svi ćemo se vremenom pridružiti mini Šengenu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podseća da su kroz istoriju ubijeni svi koji su tražili ujedinjavanje Balkana, na primer, kralj Aleksandar Karađorđević, koji uprkos tome nema ulicu u Beogradu, da ga većina Srba i danas ne poštuje ili ima negativan odnos prema njemu.

Zapitao je - kako je to on bio loš za Srbiju i Srbe, a svi su hteli da ga likvidiraju, što su na kraju i uradili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Na pitanje da li mali Šengen može da ubrza ulazak Srbije u EU, Vučić naglašava da imamo veliku pomoć od EU i zahvalio im na tome, ali i napomenuo da Srbija nema garanciju da će postati članica EU 2025. godine.

Vučić dodaje da jedna pravila važe za nas, druga za neke druge zemlje i da to pravdaju time što su te zemlje "tradicionalne demokratije".

"Ali, recite nam koja su precizna pravila koja treba da poštujemo, pitao sam... Biće, ali nema garancija. Ipak, mi to ni ne radimo zbog njih, već zbog nas".

Predsednik dodaje da je i Putinu rekao da je Srbija na evropskom putu i da ništa nikada nije krio o odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom, kao i da politika saradnje sa svim doprinosi da Srbija bude najuspešnija zemlja po stopi privrednog rasta.

Povezane vesti - Izbori 26. aprila ili 3. maja

Vučić navodi da ne može da kaže, ipak, da nema ništa od ulaska Srbije u EU, jer očekuje da će EU posle Bregzita morati da donese krupne političke odluke, zato što nije lagodna pozicija za EU.

Kako kaže, to Makron dobro razume, zbog čega je i tražio promenu metodologije za proširenje EU, zato što će Kina i SAD brže napredovati.

Sa druge strane, Trampu je potrebno da ima pod svojom kontrolom Zapadnu Evropu, a čemu su se suprotstavili Markon i Merkel.

Vučić kaže da nije u našim medijima ispraćeno da je Makron tražio da za kontrolu raketa srednjeg dometa ne potpisuju samo Rusija i SAD već i EU i da su svi na to oćutali jer se videlo da Evropa želi da bude sila za sebe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve