Vesti
30.12.2023. 13:58
15:39
R. E.

"Ne pristajemo"

Protest incijative ProGlas u centru Beograda (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

U centru Beograda kod Terazijske česme održava se protest građana koje je pozvala inicijativa ProGlas, pod sloganom "Ne pristajemo".

Inicijatori ProGlasa pozvali su sve da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji.

Na protestu učestvuju i studenti, koji su se priključili nakon su održali 24-časovnu blokadu i proveli noć na raskrnici Ulice kneza Miloša i Birčaninove.

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Glumica i jedna od potpisnica inicijative ProGlas Svetlana Bojković rekla je da su se građani okupili zato što je pogažena sloboda i ljudsko dostojanstvo.

Ona je pročitala izvode iz izveštaja posmatračke misije CRTA o "nepravilnostima, pritisku na birače, ucenjivanju i prekrajanju izborne volje".

Na skupu u centru Beograda, na kojem se okupilo više hiljada građana, obratili su se i čelnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić, Radomir Lazović i Marinika Tepić, koja već 13 dana štrajkuje glađu. 

"Izvinjavam se prvo što ne mogu, a i nemam mnogo toga da vam kažem, jedino što mogu je da sam već sve rekla i da ovi izbori moraju da budu poništeni", rekla je Tepićeva, koja je bila pozdravljena dugim aplauzom.

Vidno iscrpljena ona se obratila kroz suze, kojoj su kolege iz koalicije pomogle da se popne i siđe sa bine kako bi se uputila u bolnicu.

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Govornici na skupu ProGlasa rekli su da su ovi izbori očigledno pokradeni i da moraju biti poništeni i ponovljeni u bolji uslovima.

Jedan od potpisnika ProGlasa, profesor Filip Ejdus izjavio je da građani ne pristaju na pokradene izbore, hapšenje studenata i da na Srbiju "padne mrkli mrak jednopartijske diktature".

On je pozvao okupljene da naprave društvo u kojem ovako nešto neće biti moguće, a prvi korak je istraga protiv svih koji su omogućili krađu izbora, da se izbori ponište i da se raspišu novi, ali šest meseci posle temeljne promene uslova.

"Sada su na potezu institucije, a se probude iz kome i pokažu da znaju šta im je posao", rekao je Ejdus.

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Kandidat sa liste koalicije Nada, nekadašnji košarkaš Vladimir Štimac poručio je da su se građani okupili da probude sve uspavane profesore, novinare, lekare koji ćute i "prave se da je sve u redu".

Štimac poručio je da prvoklasni biraju prvoklasne, a drugoklasni biraju trećeklasne.

Birački spiskovi, kako je istakao, moraju biti sređeni, a medije je zamolio da izveštavaju objektivno.

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

U ime studenata obratila se Emilija Milenković koja je navela će mladi nastaviti da se bore na ulici.

"Studenti od 18 i 20 godina se terete za rušenje ustavnog poretka, nalaze se u 'kućnom pritvoru' u studentskom domu, da li je to znak da su izbori prošli pošteno", rekla je Milenkovićeva.

Jedan od osnivača ProGlasa profesor Miodrag Jovanović izjavio je ispred Ustavnog suda da je taj sud nadležan da poništi izborni postupak, da nalazi posmatrača govore da je bilo sistemske pljačke izbora, a građane pozvao da do 13. januara dostave sve dokaze koje imaju o tome.

"Molimo vas da nam do 13. januara pošaljete sve foto i video zapise koji mogu da potkrepe dokaze o krađi izbora i mi ćemo ih priložiti Ustavnom sudu uz zahtev za poništenje izbornog postupka", rekao je profesor Pravnog fakulteta.

Posle govora organizatori su pozvali građane da krenu u šetnju koja će se okončati kod zgrade Ustavnog suda.  

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve