Vesti
29.12.2023. 21:45
R.E./Tanjug

"Srbija protiv nasilja"

Protest počeo kod RIK, završen kod studenata

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) održale su u petak dvanaesti protest ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a završili su ga na raskrsnici Kneza Miloša i Birčaninove, kako bi iskazali svoju podršku grupi studenata "Borba", koji na tom mestu vrše dvadesetčetvoročasovnu blokadu saobraćaja.

Saobraćaj koji je bio blokiran u delovima ulica Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjine ponovo je pušten, osim na raskrsnici u Kneza Miloša, gde studentska blokada i dalje traje.

Kandidat za gradonačelnika SPN Vladimir Obradović rekao je ispred RIK da je iza građana Srbije katastrofalna godina puna tragedija i da veruje da će 2024. godina doneti boljitak. On smatra da je opozicija postigla najbolji rezultat u poslednjih 10 godina i da su građani Beograda rekli da ne žele Aleksandra Šapića za gradonačelnika.

Radomir Lazović pozvao je građane da se pridruže studentima, a sutra od 12 časova protestu koji organizuje "Proglas", kako bi se, kako je naveo, zajedno borili za poništavanje izbora i organizovanje novih, a posebno sređivanje biračkih spiskova, što je po njegovom mišljenju osnovni uslov za kvalitetnije izbore.

Na skupu su bili predstavnici koalicije SPN Dragan Đilas, Srđan Milivojević, Đorđe Pavićević, Mila Popović, Vladimir Obradović, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, Pavle Grbović.

Grupa studenata i mladih aktivista "Borba", koja je blokirala raskrsnicu Kneza Miloša i Birčaninove, poslala je pismo evropskim institucijama i drugim međunarodnim organizacijama u kome ih obaveštava o razlozima za protest, ali i o zahtevima koje imaju prema domaćim institucijama, ali i međunarodim telima.

Grupa "Borba" od evropskih institucija zahteva da se ne prizna legitimitet izbora na svim nivoima, kao i iniciranje međunarodne istrage pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i institucija Evropske unije o izbornim nepravilnostima, koja bi dovela do uslova za neke buduće, kako se naveli, poštene i legitimne izbore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Birački spisak uveliko javan i dostupan
izbori, glasanje

Ministarstvo

27.12.2023. 16:32

Birački spisak uveliko javan i dostupan

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan, kao i da predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i njegovi sledbenici žele da stvore zabunu kod građana da je taj spisak "tajni dokument" dostupan samo vlasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve