Vesti
31.08.2021. 17:21
Tanjug

Beograd

Protest prosvetnih radnika: Ne traže samo veće plate

PROSVETNIRADNICI
Izvor: FOTO TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovala je ispred Skupštine i Vlade Srbije, zahtevajući smanjenje broja učenika u odeljenjima na najviše 24, jer će tako, kako kažu, nastava biti kvalitetnija.

Na protestu pod sloganom "Ne odustajemo", pored tog osnovnog zahteva, prosvetari su tražili i pravednije platne razrede, kao i povećanje plate prosvetnim radnicima.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je da je danas dostavljen dopis predsedniku Srbije, Vladi kao i parlamentu u kojem su izložili svoje zahteve i ukazali na određene članove zakona koji podrazumevaju da broj učenika u razredima bude 24, a ne 30 ili 33, koliko ih sada ima.

Ona, takođe, smatra da period pandemije, u kojem su se učenici škola delili po grupama, najbolje ukazuje na potrebu da se broj učenika smanji.

"Delili smo učenika jer ih je bilo previše u učionicama, trebalo bi da je sada svima jasno da je neodrživo imati kvalitetno obrazovanje sa tim brojem", rekla je Janković.

Dopis sa zahtevima Unije, koji je poslat predstavnicima vlasti, potpisalo je 30.000 clanova Unije sindikata Srbije, a inicijativa za ispunjenje tih zahteva počela je u junu.

Okupljeni članovi Unije iz Beograda i više gradova Srbije nastavili su protestnu šetnju do Vlade Srbije, odnosno do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova školska godina, nova pravila
matematika, geometrija, škola

"Semafor" model

31.08.2021. 10:36

Nova školska godina, nova pravila

Ðaci se 1. septembra vraćaju u školske klupe, a u većem delu Srbije nastava će biti po modelu koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama. Dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve