Vesti
20.04.2023. 11:11
Beta

Beograd

Taksisti prete štrajkom, evo šta sve od obećanog nije ispunjeno

taksi
Izvor: Shutterstock

Nezavisni beogradski taksisti, okupljeni oko udruženja Bunt-Sloga, saopštili su da su Sekretarijatu za javni prevoz i gradskoj vlasti ponovo uputili inicijativu za izmenu i dopunu Odluke o taksi prevozu, jer nisu ispunjena data obećanja, posebno koja se tiču statusnih pitanja taksista.

Upozorili su na to da će, ukoliko se ne izađe u susret njihovoj inicijativi, "radikalizovati zahteve na ulici".

"Ponovili smo zahtev 11. aprila za hitan sastanak sa čelnim ljudima Grada i očekujemo da će na sledećoj sednici Skupštine grada naša inicijativa biti usvojena i rešena u korist svih taksi preduzetnika u Beogradu", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je na prethodnim sastancima, u decembru, dogovoreno da će statusna pitanja taksi preduzetnika biti rešena, usvojena i implementirana, poput prava nasledne kategorije, zatim izjednačavanje prava između taksi preduzetnika i privrednih društava po pitanju vlasništva broja vozila, koja taksi preduzetnici mogu da poseduju.

Na tim sastancima je, kako je navedeno, dogovorena i automatska preregistracija preduzetnika u privredno društvo koja je u Zakonu o privrednim društvima dozvoljena, ali po Zakonu o drumskom saobraćaju ostavljeno lokalnim samoupravama da odlukom bliže definišu prava i obaveze taksi prevoza i taksi prevoznika u Beogradu, ali je to onemogućeno.

"Pošto su do sad obećanja šefa kabineta i Sekretarijata delimično ispunjena (korekcija cene), ostalo je da se reše pitanja statusa taksi preduzetnika i kažnjavanje i onemogućavanje svih vidova nelegalnog prevoza putnika u Beogradu, jer smo višedecenijski, mi, taksi preduzetnici u neravnopravnom polozaju u odnosu na udruženja i privredna društva", navelo je udruženje.

Ističe se da se očekuje da bude usvojeno i rešenje za inicijativu Udruženja studenata sa hendikepom da na svakih 300 taksi vozila bude jedno, prilagođeno potrebama tog udruženja, a i svih ostalih sugradjana sa hendikepom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još malo pa ćemo se voziti letećim taksijima
taksi

"Stelantis"

05.01.2023. 09:43

Još malo pa ćemo se voziti letećim taksijima

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila "Stelantis" najavio je na velikom sajmu elektronike CES u Las Vegasu da će proizvoditi električne letelice koje je razvila američka kompanija "Arčer", namenjene za leteći taksi.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve