Vesti
01.10.2022. 12:25
Beta

Prisustvovao Vučić

Pušten u rad gasni interkonektor Grčka - Bugarska: "Veoma važno za Srbiju"

vučić, 1. 10. 2022.
Izvor: EPA / VASSIL DONEV

U Bugarskoj je pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom.

Na otvaranju, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, kao i predsednici Grčke, Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je isti tretman za Srbiju kao za zemlje EU, zbog visokih cena energenata.

On je čestitao bugarskim i grčkim rukovodiocima i rekao je da žali zbog toga što "niko od nas nije verovao u važnost ovog projekta".

"Ovo je jako bitno za Srbju jer smo započeli interkonektor izmedju Srbije i Bugarske i biće završen za godinu dana i nadam se da ćemo 2023. godine u ovo vreme da napravimo veliku ceremoniju u našoj zemlji", rekao je Vučić.

"Verujem da ćemo imati tešku zimu i jesen, čak i težu nego što je predsednica (Evropske komisije Ursula) Fon der Lajen ovde rekla. Imao sam dilemu pre nego što sam došao ovde kako će se ona odnositi prema meni, ali bila je veoma pristojna i ljubazna. Osećam se malo kao 'crna ovca' ovde u društvu prijatelja, a moram da joj se zahvalim iako ne želim da joj laskam. Mnogo nam je pomogla kada je govorila o izgradnji interkonektora izmedju Srbije i Bugarske, a potom i Severne Makedonije", rekao je Vučić i dodao da bez infrastrukture i podrške EU nikada ne bi bili postignuti ovi ciljevi.

ICGB, 1. 10. 2022.
Izvor: EPA / VASSIL DONEV

On je zamolio predsednicu EK da uključi i zemlje Balkana u planove članica EU.

"Mi ćemo vam biti veoma zahvalni, zahvalni Evropskoj uniji i, kao što je neko već rekao za Azerbejdžan - pravi prijatelji se u nevolji poznaju. Mnogo vam hvala", zaključio je Vučić u svom govoru.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Gasni interkonektor Grčka - Bugarska (IGB projekat) povezuje mrežu prenosa prirodnog gasa Grčke u blizini grada Komotinija sa bugarskom prenosnom mrežom u blizini grada Stare Zagore.

Cilj tog projekta je da obezbedi diversifikaciju, ne samo ruta, već i izvora prirodnog gasa za Bugarsku i širi region.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kremlj o curenju gasa na Severnom toku
gas, gasovod

"Glupo i apsurdno"

28.09.2022. 19:10

Kremlj o curenju gasa na Severnom toku

Kremlj je ocenio kao "glupo i apsurdno" sumnjati da Rusija stoji iza curenja otkrivenih nakon eksplozija koje su pogodile gasovod Severni tok.
Close
Vremenska prognoza
mist
16°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve