Vesti
20.03.2019. 17:20
R.E./Beta

RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Međunarodni sud u Hagu osudio je danas popodne pravosnažno bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na  doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. Žalbeno veće je zaključilo da je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

Apelacionim većem koje je izreklo pravosnažnu presudu Karadžiću predsedavao je sudija Van Jonsen iz Danske. U veću su još bile sudije: Ivo Rosa iz Portugala, Grasijela Santana  iz Urugvaja, Hose Solasa  iz Španije i Vilijam Sekule iz Tanzanije.

Karadžić koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu  od 30. jula 2008. zatražio je da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Naime, Haški tribunal 2016. nepravosnažno osudio je Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. Na tu presudu, žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

 

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995, streljale "najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca" iz Srebrenice s genocidnom namerom da ih unište kao etničku grupu.Pored genocida, Karadžić (73) osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje medjunarodnih talaca. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Raspravno veće je Karadžića oslobodilo krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština, ocenjujući da tu optužbu tužilaštvo nije dokazalo.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile 21. jula 2008. godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, medjutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve