Vesti
08.06.2021. 16:39
R.E.

Konačna presuda

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić, 8. 6. 2021.
Izvor: EPA / AP POOL / PETER DEJONG / POOL

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe, odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Žalba tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice:

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,

- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i

- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. 

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen.

Osuđen je zbog udruženih zlocinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Osuđen je na doživotni zatvor jer je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sudija Niambe rekla je da se ova pravosnažna presuda prema statutu ima odmah izvršiti.
 

Ratko Mladić, 8. 6. 2021.
Izvor: EPA / ANP POOL / Jerry Lampen / POOL

 

Sudija Niambe: "Ja bih naložila da se Mladiću ponovi suđenje"
 

"Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu", navela je sudija u izdvojenom mišljenju napisanom na oko 60 strana.
 

Ona je napomenula je da je Mladić u svojoj žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog veća, prema kojima bi ona usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe.

Niambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo najgrubljim greškama pretresnog veća.

Ona je navela i da se, suprotno stavovima većine članova Veća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana.

Dodala je i da ne smatra da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.
 

"Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ''prisilno premeštanje'' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom", napisala je Niambe u izdvojenom mišljenju.
 

Sudija Prisca Matimba Niambe rođena je 31. decembra 1951. godine u Zambiji. Za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izabrana je 2011. godine, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić rekao je za Tanjug da je sudija Niambe imala hrabrosti da kaže "sve ste radili pogrešno i ovo nisu te činjenice", i na tome joj je čestitao.

Ratko Mladić, 8. 6. 2021.
Izvor: EPA / ANP POOL / Jerry Lampen / POOL

Bivši komandant Vojske Republike Srpske osuđen je prvostepeno 2017. godine na doživotni zatvor, a na tu presudu žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak sproveden je u avgustu prošle godine.

Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. nakon skoro 16 godina skrivanja. Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu isporučen je šest dana nakon hapšenja. 

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016, a u tom periodu je saslušano 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane.

Uoči izricanja današnje presude, ispred sudnice u Hagu došlo je do incidenta kada su Dragana Todorovića, Srbina koji živi u ovom gradu, a koji je došao da pruži podršku Ratku Mladiću, verbalno napali članovi Udruženja Srebrenica i vođa "Antidejton pokreta" Nihad Alečković. 

Hag, suđenje Mladiću, 6. 8. 2021.
Izvor: TANJUG / AP / Phil Nijhuis

RTRS saopštava da je situacija je bila na ivici fizičkog sukoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Presuda za generala
Ratko Mladić

Ratko Mladić

07.06.2021. 09:51

Presuda za generala

Posle deset godina skrivanja i još deset godina sudskog procesa, Ratku Mladiću 8. juna biće izrečena konačna presuda. Da li je to kraj srebreničke priče?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve