Vesti
16.01.2022. 10:05
Tanjug

45 biračkih mesta

Referendum: Gde sve mogu da glasaju građani sa KiM

glasanje, 16. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Repubička izborna komisija (RIK) donela je odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozovlile održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na KiM, glasanje, umesto na Kosovu i Metohiji, vrši u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

"Glasanje bi se vršilo na 45 biračkih mesta, u ta četiri grada, tako što će broj birača na već postojećim biračkim mestima biti uvećan za broj birača koji je ušao u onaj ukupan broj koji smo već utvrdili na sednici pre dva dana. Nakon usvajanja odluke, sve bi bilo objavljeno sa brojem birača na ovim mestima u Službenom glasniku. Tako bismo pružili šansu biračima sa KiM da iskoriste svoje pravo", rekao je Dimitrijević.

Borba za pravosuđe

Ustavne promene

zastava, srbija

Ustavne promene

15.01.2022. 14:10

Borba za pravosuđe

Pojasnio je i da se glasovi birača sa KiM neće odvojeno utvrđivati, već da će postojati jedna glasačka kutija, izvodi iz biračkih spiskova biće spojeni, a glasovi na biračkim mestima u ta četiri grada utvrđivani zbirno.

Dimitrijević je, otvarajući sednicu, posebno pozdravio kolegu, člana RIK-a Marka Jankovića, koji je priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski material.

Dodao je da je Janković sinoć pokušao da, u skladu sa dosadašnjom praksom, na proteklim izborima, preda materijal predstavnicima OEBS-a na administrativnim prelazima, nakon čega bi oni nastavili sa daljom procedurom.

Umesto toga, naš koordinator, zajedno sa vozačima i predstavnicima Pošte bio je zadržan i pušten tek u ranim jutarnjim časovima, dodao je Dimitrijević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovska policija zaplenilla kamione sa referendumskim materijalom
Policija

Lajčak je obavešten

15.01.2022. 08:23

Kosovska policija zaplenilla kamione sa referendumskim materijalom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, izjavio je da su koordinator RIK-a Marko Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su u petak uveče privedeni na administrativnom prelazu Merdare - na putu ka Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve