Vesti
29.12.2023. 19:45
R.E./RTS

Uložena žalba Višem sudu

RIK odbacio prigovor za poništavanje izbora

izbori, glasanje, ATA
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Republička izborna komisija odbacila je prigovor liste "Srbija protiv nasilja" za Beograd o poništavanju izbora, a kako je objasnio predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, predlog je odbačen, jer ga je RIK-u podnelo neovlašćeno lice.

Na sednici je prethodno zamenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao da je RIK dobio prigovor koalicije SPN za odbornike Skupštine grada Beograda, te da je uz navedeni prigovor dostavljeno i rešenje GIK-a gde se gradska komisija oglasila nenadležnom za odlučivanje po prigovoru i predmet uputila RIK-u. 

"Na ovakvu odluku GIK-a uložena je žalba Višem sudu u Beogradu od strane koalicije 'Srbija protiv nasilja', a Viši sud je doneo presudu protiv rešenja GIK-a kao neosnovanu", rekao je Janković.

Dalje je dodao da je RIK prethodno ispitujući prigovor po pitanju stvarne nadležnosti RIK-a konstatovao da je koalicija SPN kao podnosilac liste kandidata za odbornike za Skupštinu grada podnela zahtev za poništavanje glasanja na svim biračkim mestima na teritoriji GIK-a. 

On je naveo i da je u tom prigovoru bilo i primedbi na republičke izbore, odnosno da su izbori za narodne poslanike sprovedeni uz "grubo kršenje prava", pa se traži poništavanje glasanja na svim biračkim mestima.

"Na osnovu ovakvih činjenica smatram da podnosilac prigovora, koalicija 'Srbija protiv nasilja', kao podnosilac liste za kandidate za odbornike Skupštine grada Beograda nema aktivnu legitimaciju za podnošenje pravnih sredstava u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike i ne spada u krug ovlašćenih subjekata zbog čega smatram da je ovaj prigovor podnet od strane neovlaćenog lica i da ga treba odbaciti", rekao je Janković.

Član RIK-a Vladimir Dragaš je takođe ocenio da RIK treba da se proglasi nenadležnim za odlučivanje budući da, kako kaže, nije RIK-u ni upućen.

"Podnela ga je izborna lista odnosno lica koja su ovlašćena za podnošenje izborne liste koja je proglašena za gradske izbore. Ta lica su u prigovoru navela da se podnosi GIK-u, dakle postoji zahtev prema GIK-u da se ponište izbori na svim mestima na njihovoj teritoriji, a vezano za te izbore", rekao je Dragaš.

On je naveo da se "očiglednim zatvarenjem očiju" došlo do toga da se GIK proglasi nenadležnim i zaključuje da se prigovor ne odnosi na gradske već na republičke izbore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić o formiranju Skupštine Grada: "Nećemo voditi tajne pregovore"
Beograd, skupština grada

Aktuelno

26.12.2023. 14:22

Šapić o formiranju Skupštine Grada: "Nećemo voditi tajne pregovore"

"Poziv za formiranje Skupštine Grada Beograda biće upućen svima, a to do sada nije učinjeno jer izborni proces još uvek nije završen. Nećemo da vodimo nikakve tajne pregovore oko formiranja skupštinske većine", rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić gostujući na TV K1. 
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
31°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve