Vesti
18.04.2024. 20:28
R.E./Beta

Republika Srpska

Miting "Srpska te zove": Nekoliko hiljada ljudi, "Bože pravde", zastava RS...

milorad dodik
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Na Trgu Krajine u Banjaluci održaj je skup "Srpska te zove", koji je organozovala vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Zvaničnici RS izjavili su da je ovaj skup reakcija na inicijativu da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvoji Rezolucija o Srebrenici.

Miting je počeo intoniranjem himni RS i himne Srbije "Bože pravde", a od Trga Krajine do Banskog dvora pružena je zastava RS.

Pristalice vladajućih stranaka stigli su autobusima iz svih delova RS, a prema navodima predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića autobusi su stigli i iz Srbije.

Predstavnici opozicije u RS ranije su saopštili da neće prisustvovati "mitingu SNSD", osim gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Mitingu su prisostvovali predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Ana Brnabić je izjavila je da je Srbija uvek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma, navodeći da deluje da je Srbija jedina koja tu poziciju nije menjala.

"Srbija je istovremeno meta napada i besomučnih laži, samo zato što nekome ne odgovara sve snažnija i ekonomski prosperitetnija Srbija", rekla je Brnabić, obraćajući se okupljenima na skupu.
 

Navodeći da su se vremena promenila u odnosu na period kada su u Srbiji na vlasti bile vlasti koji su uvodile sankcije RS, a posle njih i oni koji su "po nalogu stranaca" hapsili Srbe u Srbiji pod optužbama da su počinili ratne zločine, ona je istakla da su danas na vlasti u Srbiji ljudi, koji će uvek biti uz RS i srpski narod.

"Ne moramo da uvek mislimo isto, ali ćemo uvek biti zajedno. Što je teže, to smo bliži", naglasila je Brnabić.

Dodala je da je Srbija jedina u regionu "pokazala žaljenje prema stradanju predstavnika drugih naroda", ocenivši da je to učinio Aleksandar Vučić, odlazeći u Srebrenicu kao predsednik Vlade, da bi odao poštu bošnjačkim žrtvama, ali je tamo napadnut.

"I danas taj napad na Vučića nije kažnjen i niko iz inostranstva se ne pita kako je to moguće. Moguće je, jer je decenijama stvaran narativ da su Srbi krivi za sve, pa je legitimno napadati i predsednika Vlade Srbije", navela je Brnabić.
 

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN-a, ona je ocenila da se tom rezolucijom "traži najteža moralna diskvalifikacija protiv srpskog naroda".

"Srbija će se boriti za istinu u pravdu i izboriće se. Neće Generalna skupština UN imati eksplicitnu većinu", navela je Brnabić, dodavši da će dan posle glasanja o rezoluciji biti istaknuta srpska zastava kao simbol duha prkosa i ponosa.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je na mitingu da su Srbi iz Srbije i Republike Srpske danas okupljeni u Banjaluci kako bi poslalo poruku sabornosti i jedinstva.

"Kakvi bismo mi bili Srbi da nismo uz Republiku Srpsku kada joj je najteže", kazala je ona.

Navodeći da iza rezolucije o Srebrenici u UN stoji Nemačka, koja u nasleđu ima "najteže i najusrovije elemente genocida u Evropi", dodavši da je krajnja namera rezolucije dehumanizacije i uništenja Republike Srpske.

"Republika Srpska nije rezultat genocida, već odbrane od genocida, nije akt napada, već čin odbrane, nije plen rata već plod mira", istakla je Đurđević Stamenkovski.
 

Na mitingu je govorila i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je podsetila da je rezolucija o Srebrenici upućena u UN bez saglasnosti Predsedništva BiH.

"Stotinu puta sankcionišite, nećemo dati Republiku Srpsku, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku", kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da RS neće da nosi teret koji pokušavaju da joj nametnu, dodavši da Kristijan Šmit, koga je nazvala "lažnim" visokim predstavnikom neće intervenisati u nastavnim programima u RS.

"Nećeš se mešati u naše nastavne programe i učiti našu decu o zločincima, učiti ih da je Naser Orić heroj, a ostali zločinci", rekla je Cvijanovićeva.
 

Na skupu su govorili i predsednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac, koji je ponovo Nemačku nazvao "nacističkom".

"Ne interesuje mi ni sankcije ni pretnje tamo", rekao je Banjac, ponovivši da mu je žao što se "specijalna operacija Rusije nije proširila na sve fašiste i naciste.

Lider Socijalističke partije (SP) Petar Đokić rekao je da srpski narod diže glas protiv nepravde koja se sprema u UN, ističući da su Srbi oduvek na strani slobode i pravde.

Okupljenima su se obratili i ostali lideri stranaka vladajuće koalicije u RS.

"Nećemo da živimo u državi sa onima koji nas nazivaju genocidnim"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na mitingu "Srpska te zove" u Banjaluci da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

"Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdavaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi", rekao je Dodik, aludirajući na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati Generalna skupština UN.
 

Dodik je , pred više hiljada ljudi, pozvao bošnjačke političare na dogovor i suživot, ali je naveo da će "Republika Srpska, ako to ne žele, postati sastavni deo Srbije čim se stvori prva prilika".

"Valjda će i (Donald) Tramp pobediti (na novembarskim izborima u SAD)", kazao je Dodik tim povodom.

Dodik je izrazio pijetet prema srebreničkim žrtvama, a njihovim porodicama saučešće, ali je ponovio da se u Srebrenici jula 1995. nije desio genocid.

"To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid", kazao je Dodik.
 

Najavio da će 2. maja, kada se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ceo politički vrh Republike Srpske celog dana biti u Srebrenici.

"Time ćemo pokazati da se ne stidimo Srebrenice i da je Srebrenica u Republici Srpskoj", kazao je Dodik.

On je rekao da ljudi u Republici Srpskoj "ne prihvataju etiketu genocidnog naroda", i dodao da Republika Srpska "nije inat, već sloboda".

Bosnu i Hercegovinu je nazvao "sra..m od države", a govor je završio povicima: "Živela Srbija", "Živela Rusija", "Živela Republika Srpska".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve