Vesti
07.11.2023. 08:38
Beta

Izbori

RIK odbacio pritužbe: Predsednik sme da stavi svoje ime na izbornu listu

dokumenti, dokumenta
Izvor: Shutterstock

Repubička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovore građana da nije smela proglasiti izbornu listu koja nosi ime "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" jer se time, kako je navedeno u prigovoru, ruši jedinstvo građana koju bi predsednik trebalo da predstavlja.

 

Članica komisije Vladana Jović pročitala je da u zakonu piše da RIK proglašava izbornu listu koja dostavi svu potrebnu dokumentaciju i sadrži sve potrebne podatke.

Na prigovor da je komisija postupila protivno Ustavu i zakonu je u njemu piše da "predsednik izražava državno jedinstvo Republike Srbije i predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu", te da je stavljanjem na jednu listu predsednik postao predstavnik samo jedne stranke, Jović je navela da RIK nije prekršio zakon.

"Naziv može da sadrži ime i prezime osobe ako se oni saglase u pismenoj formi" rekla je Jović i dodala da naziv liste može da sadrži nečije ime ili nadimak, ne može da sadrži ime istorijske ili izmišljene lisčnosti, kao i da nosilac liste ne mora biti kandidat na toj listi.

Pošto se Aleksandar Vučić pismeno saglasio da svoje ima da jednoj listi, ona smatra da RIK nije prekršio zakon.

U raspravi je rečeno da se svih 15 prigovora koji su podneti odnose na istu stvar, ali se većina članova založila da prigovore treba odbaciti, jer o tome da li je predsednik prekršio Ustav ne odlučuje RIK nego Ustavni sud, a RIK može samo da konstatuje da je građanin Vučić potpisao saglasnost za ime liste.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proverite da li ste na biračkom spisku, evo kako se to radi...
Glasanje

Ministarstvo objasnilo

03.11.2023. 12:08

Proverite da li ste na biračkom spisku, evo kako se to radi...

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građanke i građane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, kao i da li su im tačno upisani lični podaci, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima koji će biti održani 17. decembra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve