Vesti
11.11.2023. 12:35
R. E.

Sve duži spisak

Koliko izbornih lista je proglasio RIK

1
Izvor: Shutterstock

Predizborna trka u Srbiji se zahuktava, a stranke nastavljaju aktivnosti.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji zakazani su za 17. decembar, a do sada Republička izborna komisija je proglasila osam lista. 

To su liste: "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici "Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga", listu "Dr Miloš Jovanović - NADA za Srbiju", listu Saveza vojvođanskih Mađara, listu koalicije "Srbija protiv nasilja" i listu "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - SPP-DSHV".

Istog dana, 17. decembra, biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Vladimir Vuletić: "Vanredni izbori su u Srbiji redovna stvar"
Izbori

Intervju

06.11.2023. 13:36

Dr Vladimir Vuletić: "Vanredni izbori su u Srbiji redovna stvar"

Sa sociologom i profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Vladimirom Vuletićem razgovarali smo na dan kada su Aleksandar Vučić i Vladimir Orlić raspisali vanredne parlamentarne, odnosno lokalne izbore u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve