Vesti
15.08.2022. 13:15
Beta

"Komersant"

Rusija traži od Srbije da se opredeli

srbija rusija 10. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze zvučale su prilično suzdržano i doživljene su kao njegova namera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom, ocenjuje moskovski dnevnik "Komersant".

Dnevnik ocenjuje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inostranstvu - da li će Rusija napraviti sopstvenu vojnu bazu na teritoriji Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo posle izjave ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošle nedelje, podseća list.

Izjava ambasadora podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamerili Rusiji da "širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namerno podriva interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade i odluka o pridruživanju sankcijama" protiv Rusije, dodaje list.

Izvori Komersanta u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom saradnjom Srbije i SAD, pre svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog ambasadora, koja je podigla toliku buku u Srbiji, usledila samo nedelju dana posle izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o politici zvaničnog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija želela da sedi na tri stolice - EU, SAD, Rusija, ali da "to više neće moći".

"U Srbiji su ove reči gotovo jednoglasno ocenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog beloruskog saveznika", navodi Komersant.

List navodi reči spoljnopolitičkog eksperta, bivšeg ambasadora u Belorusiji, Srećka Djukića da su vlasti Srbije odavno trebalo da shvate da ne mogu dugo da sede na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pesak, jer to neće uspeti ni na jednoj strani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD ili Rusija: Na čiju će stranu stati Afrika?
rusija amerika

Nadmetanje velikih sila

10.08.2022. 11:17

SAD ili Rusija: Na čiju će stranu stati Afrika?

Američki državni sekretar Entoni Blinken krenuo je na turneju po Africi u nastojanju SAD da se suprotstave ruskom uticaju na tom kontinentu, gde se velike sile ponovo, kao u Hladnom ratu, nadmeću za pridobijanje podrške za svoje pozicije oko rata u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve