Vesti
13.10.2022. 08:39
Beta

Aleksandar Vučić

"Sa velikom ozbiljnošću ćemo uzeti u obzir sve što piše u izveštaju EK"

Srbija
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) Srbija nazadovala samo u jednoj oblasti a to je, kako je rekao, odnos prema sankcijama EU protiv Rusije.

On je ocenio da je Izveštaj EK povoljniji po Srbiju po pitanju vladavine prava, a da je "mnogo nepovoljniji" u smislu usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU.

"U velikoj meri sam saglasan sa onim što je napisano. Sa velikom ozbiljnošću ćemo uzeti u obzir sve što piše u izveštaju", kazao je Vučić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

On je rekao da je Srbija danas na oko 45 odsto usaglašenosti sa EU ali i da nije glasala za deklaracije uperene protiv Rusije.

"To je sve tačno. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to. Šta da radite kad svakog dana izlaze sa deklaracijama protiv Rusije. Razumemo mi njih, ni za jednu od tih deklaracija nismo glasali. Napredak je izgleda ako osudjujemo Ruse svakog dana", kazao je Vučić. 

Ocenio je da je važno što je u izveštaju konstatovano da Srbija gradi dobrosusedske odnose u regionu dok je u vezi Poglavlja 35 i odnosa sa Kosovom, rekao da je Srbija tu "nešto manje" loše ocenjena.

"Srbija nije izazvala nijednu krizu. Pred nama je težak put ali se plašim da po tom pitanju neće biti dobrih vesti za Srbiju u narednom periodu", kazao je Vučić.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve